Overzicht Nederlandse krantencommentaren

RIJSWIJK - Milder dan verwacht, maar verder niet verrassend. Dat is de teneur van de berichtgeving vrijdagochtend in de Nederlandse dagbladen over Fitna, de donderdag gepresenteerde film van Geert Wilders.
'Opluchting over 'milde' Fitna', kopt de Volkskrant, die het openingsartikel over politieke reacties op de film vergezelt van een foto van beveiligers voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Ook Sp!ts legt op de voorpagina de nadruk op de opluchting over de film. 'Kalme ontvangst film Fitna', is de kop op de voorpagina van het AD. Nrc.next noemt Fitna op de voorpagina 'Een compilatie-docu die harder kon'. 'Fitna kwetst maar verrast niet', luidt de kop in Trouw. De Telegraaf houdt het op 'Fitna is uit', terwijl De Pers kiest voor 'Fitna draait'.

'De kracht en tegelijk ook de zwakte van zijn film is dat hij de noodzaak van zijn strijd uitsluitend in een reeks angstbeelden heeft samengevat', schrijft Trouw in het hoofdredactioneel commentaar. 'Gematigde moslims gruwen net zoals Wilders van de rauwe beelden die hij heeft laten zien. Maar voor hun geloof en hun visie is Wilders doof en blind', aldus Trouw.

De Volkskrant schrijft in het commentaar dat de vertoning van Fitna uitgelopen is op een anticlimax. Inhoudelijk vindt de krant Fitna 'een propagandafilm die in alle opzichten voldoet aan de methoden die radicale en totalitaire regimes hanteren om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten'. Wilders heeft met zijn film 'het debat over de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving een slechte dienst bewezen', aldus de Volkskrant.

Volgens De Telegraaf vrezen arabisten het afbeelden van de omstreden Deense spotprenten in de film nog het meest. De krant noemt het vrijdaggebed in islamitische landen cruciaal. Dat kan 'worden aangegrepen om gelovigen aan te sporen actie tegen Nederlandse belangen te ondernemen'.

'Was er niet een hoop paniek om niets?' vraagt Sp! ts zich af. De krant vindt dat 'de Fitna-ballon' snel leeg loopt, nu blijkt dat de film niet meer brengt dan Wilders' al bekende boodschap.

Fitna krijgt van de filmrecensent van het AD één ster: het boek, de Koran, is beter, schrijft hij. 'Filmisch is Fitna niet meer dan knip- en plakwerk, goedkoop werk waarmee je niet eens op de Filmacademie wordt toegelaten.'

Ook nrc.next gaat in op de filmische kwaliteiten van Fitna. Opvallend is volgens de krant vooral dat Wilders nauwelijks of geen eigen beeldmateriaal gebruikt. Het verschil met documentairemaker Michael Moore, die eveneens grove middelen inzet om de kijker te overtuigen, is volgens nrc.next dat er in Wilders' film geen humor te bekennen is. Doordat Wilders gebruik maakt van de retorische methode van herhaling, staat de film volgens de krant dichter bij An Inconvenient Truth van Al Gore.

Weblog GeenStijl vindt Fitna een 'zwaar teleurstellend product'. Wilders heeft zich er volgens GeenStijl 'wel heel gemakkelijk vanaf gemaakt. Gewoon inzoomen op wat krantenknipsels, filmpjes rippen van het internet en een en ander larderen met wat koranverzen'.

GeenCommentaar.nl schrijft: 'Is dit alles?' De gemiddelde uitzending van Fox News is volgens het weblog haatdragender, de gemiddelde Hollywoodfilm bloeddorstiger. Al blijft het goed mogelijk dat de film bloedvergieten zal oproepen. 'Er zitten immers genoeg mensen klaar om zich heel boos om iets te maken, en die zullen elk excuus aangrijpen om eens wat vlaggen te verbranden en, in het ergste scenario, wat mensen opblazen.'
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees