Deense journalistenbond gaat Wilders aanklagen

HILVERSUM - De Deense journalistenbond gaat Geert Wilders aanklagen wegens schending van het auteursrecht. De bond komt in actie namens Kurt Westergaard, de tekenaar van een van de spotprenten van de profeet Mohammed. De spotprent komt voor in de film van Wilders, zonder dat deze daar toestemming voor heeft gevraagd.
Westergaards prent wordt tweemaal getoond in Wilders' vijftien minuten durende film, die donderdag op een website werd gepubliceerd. De journalistenbond zei de zaak ernstig op te nemen. 'Wij betreuren het ten zeerste dat de prent voor politieke propaganda is gebruikt', zei voorzitter Mogens Blicher Bjerregaard.

Westergaard zei vrijdag dat Wilders het recht heeft zijn film te maken, maar geen toestemming heeft om zijn prent te gebruiken. 'Dit heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. Het gaat alleen over copyright', zei de cartoonist, die onder politiebescherming staat sinds er vorige maand een complot werd ontdekt om hem te vermoorden. 'Ik sta niet toe dat mijn prent uit zijn oorspronkelijke context wordt gehaald en gebruikt in een heel andere.'

De serie cartoons waartoe Mohammed-met-de-bomtulband behoort, veroorzaakte na publicatie in september 2005 wereldwijde opschudding. De cartoonist moest naar aanleiding van bedreigingen onderduiken. Uiteindelijk leidde de publicatie tot een boycot in de Arabische wereld van Deense producten. De handel met islamitische landen halveerde en de boycot heeft Denemarken naar schatting 134 miljoen euro gekost.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees