Fourniret gedwongen aanwezig

Protest Franse advocaten legt proces Fourniret stil

Protest Franse advocaten legt proces Fourniret stil

Foto: pn

CHARLEVILLE-MEZIERES - Op de tweede dag van het proces tegen Michel Fourniret en Monique Olivier, is de zitting na één uur stilgelegd. Er was een protestactie van de Franse orde van advocaten. Om 14 wordt het proces hervat. Fourniret spartelde hevig tegen tijdens zijn overbrenging naar de rechtszaal.
Een vijftigtal advocaten van over heel Frankrijk protesteerde vanmorgen in de inkomhal van het gerechtsgebouw van Charleville-Mézières. Ze zijn het oneens met de hervormingen van de Franse regering. Die wil de onderzoeksgerechten centraliseren in de grote departementen.

’Langs de ene kant pleit de regering voor schaalvergroting, maar een monsterproces zoals dat van Fourniret laat men dan toch in een klein gerechtelijke arrondissement plaatsvinden’, zegt woordvoerder Pascal Euydoux.

De tweede procesdag was vanmorgen om tien uur begonnen. Fourniret zelf was gedwongen aanwezig in de glazen beklaagdenbox. Dat ging niet zonder slag of stoot. Toen agenten Fourniret vanmorgen wilden ophalen in het arresthuis, spartelde hij heftig tegen. Hij gooide zich op de grond en weigerde mee te gaan.

’Fourniret moet én zal op zijn proces aanwezig zijn’ , verzkerde openbaar aanklager Francis Nachbar de families van de slachtoffers. 'Hij heeft de komende weken geen eisen te stellen. Het is nu de maatschappij die beslist hoe hij zich de komende weken moet én zal gedragen.’

Nachbar verwees ook naar de lijdensweg die de aanwezige families van de slachtoffers moeten ondergaan. ’Fourniret mag opwerpen dat hij het niet gemakkelijk heeft, de families van de slachtoffers verkeren in dezelfde situatie. Zij staan hier oog in oog met hun ’horror’ en moeten ook de massale mediabelangstelling ondergaan.’

Fourniret luisterde voor het eerst geboeid naar de uiteenzetting van het openbaar ministerie, maar liet geen enkele emotie blijken toen het openbaar ministerie uiteenzette dat het niet zou dulden dat Fourniret afwezig bleef op zijn proces.

Toen de assisenvoorzitter daarna het voorlezen van de akte van inbeschuldigingstelling liet hervatten, leek het net als donderdag of zowel Fourniret en zijn vrouw Monique Olivier in slaap waren gevallen.

Na een klein uur kwam er dan een vertegenwoodiger van de Franse orde van advocaten de rechtszaal binnen, met de vraag om het proces een tijdlang stil te leggen. Op die manier zouden ook de advocaten van de slachtoffers en de beschuldigden kunnen deelnemen aan het protest.

De voorzitter liet zich makkelijk overtuigen en schorste de zitting tot 14 uur vanmiddag.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees