Dexia moet opnieuw betalen in zaak leasecontracten

DEN HAAG - De Hoge Raad in Nederland, vergelijkbaar met het Hof van Cassatie in België, heeft vanmorgen bepaald dat bij leasecontracten van de Belgisch-Franse bank Dexia sprake is van huurkoop. Op basis van deze uitspraak, die betrekking heeft op één echtpaar, kunnen enkele duizenden beleggers geld terugeisen van Dexia.
De gewraakte aandelenleaseproducten werden eind jaren negentig door onder meer Dexia in de markt gezet. Beleggers konden met geleend geld aandelen kopen en die aandelen gebruiken als onderpand voor de lening. Maar doordat het beursklimaat verslechterde, kwamen honderdduizenden mensen met grote schulden te zitten.

De Hoge Raad besliste vrijdag dat er bij de contracten sprake is van huurkoop. Bij huurkoop is een contract wettelijk gezien pas geldig als ook de partner heeft getekend. Als die tweede handtekening ontbreekt, dan moet Dexia de inleg inclusief rentekosten terugbetalen aan de deelnemers.

De bank zegt in een persbericht de financiële schade op ongeveer 32 miljoen euro te schatten. De provisie zal geboekt worden in het eerste kwartaal. De affaire rond aandelenlease heeft de bank tot nu toe al zo'n 1 miljard euro gekost.

Volgens Leaseproces, een Nederlandse belangenorganisatie die opkomt voor gedupeerde beleggers, gaat het om 8.000 mensen. Dexia spreekt van ongeveer 5.300 contracten.

Met de uitspraak vrijdag bevestigde de Hoge Raad een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam. Dexia reageert 'teleurgesteld' over de uitspraak. 'We hebben altijd geloofd dat de toestemming van echtgenoten niet nodig was. Vanzelfsprekend heeft de Hoge Raad in deze kwestie het laatste woord', zei Ben Knüppe, de topman van Dexia Nederland.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees