VRM waarschuwt VMMa en SBS voor seksueel getinte boodschappen op teletekst

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft een klacht van de Vlaamse volksvertegenwoordiger Gerda Van Steenberge (Vlaams Belang) wegens het uitzenden van seksueel getinte boodschappen op de teletekstpagina’s van VTM, het voormalige KanaalTwee (nu 2BE) en VT4 gegrond verklaard. Dat meldt de Regulator vrijdag, die als sanctie een waarschuwing oplegt aan de omroepen in kwestie.
De klachten van Van Steenberge hebben enerzijds betrekking op de seksueel getinte boodschappen op de teletekstpagina’s van VTM en KanaalTwee en anderzijds op die van VT4, beiden uitgezonden op 16 en 23 januari 2008. "De klager voert aan dat de teletekstpagina’s expliciete boodschappen bevatten die dagelijks en ook overdag te bekijken zijn", luidt het in een persbericht.

"De Regulator oordeelt dat de boodschappen van die aard zijn dat zij voor kinderen jonger dan 12 jaar, die doorgaans nog weinig begrip hebben van de betekenis van seksuele termen, niet onmiddellijk een schadelijk effect hebben".

Wat betreft kinderen vanaf 12 jaar oordeelt de Regulator dat de boodschappen de normale ontwikkeling van gezonde emotionele relaties negatief beïnvloeden, doordat bepaalde seksueel getinte aanbiedingen en seksuele handelingen als normaal voorgesteld worden en de seksuele beleving gebanaliseerd wordt.

"Daarnaast kan de confrontatie met de overvloed aan seksuele diensten tegen betaling, bij de onervaren minderjarige de indruk wekken dat dit, net zoals de sportuitslagen, de lotto of het weerbericht, behoort tot de normale zaken van het dagelijks leven", klinkt het nog.

Het Vlaams Belang toonde zich vrijdag in een reactie verheugd met de beslissing van de Regulator.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees