Ecolo wil één derde vrouwen in regeringen

BRUSSEL - Ecolo heeft een reeks wetsvoorstellen klaar die bepalen dat de federale, gewest- en gemeenschapsregering voor minstens één derde moeten bestaan uit vrouwen. Volgens de voorstellen kan het niet dat regeringen zijn samengesteld uit meer dan tweederde personen van hetzelfde geslacht.
In 2002 werd de Grondwet al aangepast zodat er meer vrouwen opgenomen zouden worden in de verschillende regeringen, gemeentebesturen, OCMW's, en dergelijke. Maar het artikel 11 bis gaat niet verder dan te stellen dat de regeringen personen met een verschillend geslacht moeten bevatten en legt geen cijfer vast.

Volgens de ecologisten moet men een stap verder gaan. Hoewel de gemengde samenstelling ingeschreven staat in de grondwet, blijven de regeringen vooral uit mannen bestaan, stellen Ecolo-kamerleden Zoé Genot et Muriel Gerkens, indieners van de wetsvoorstellen, vast.

De regering Verhofstadt I telde 15 mannen en 3 vrouwen, de regering Verhofstadt II 16 mannen en 5 vrouwen. De regering Leterme I doet het nog iets beter met 6 vrouwelijke ministers op 15. Onder de 6 staatssecretaris is er echter maar 1 vrouw. Ook bij de gewesten en gemeenschappen blijven de vrouwen ondervertegenwoordigd. De Waalse regering telt zelfs maar 1 vrouw.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees