Zeebroek en Croes mikken op Peking

Zondag wordt in het Australische Mooloolaba het startschot gegeven voor de wereldbeker triatlon op de korte afstand. Niet minder dan 150 atleten uit 38 landen staan aan de start.
Ook de Belgische toppers op de korte afstand Axel Zeebroek en Peter Croes nemen deel. Net als het gros van hun concurrenten mikken zij op een Olympische selectie. Het criterium van de ITU (Internationale federatie) daarvoor is een plaats in de top 50 van de gezuiverde wereldranking (maximum 1 tot 3 atleten per land). Momenteel heeft België recht op twee tickets. Croes staat voorlopig 45e, Zeebroek 46e.

Croes en Zeebroeck moeten daarnaast ook voldoen aan het BOIC-minimum. Dat betekent twee plaatsen in de top 8 van een wereldbekerwedstrijd, een plaats bij de eerste zestien op het WK in Vancouver van 5 tot 8 juni of een plaats in de top 8 van het EK in Lissabon (10-11 mei).

Geen Belgische vrouwen

Triatlon staat sinds 2000 op de Olympische kalender. Nog nooit kon een Belgische man zich hiervoor plaatsen. Kathleen Smet (2000 en 2004) en Mieke Suys (2000) waren er wel al bij. In 2004 greep Smet in Athene als vierde net naast een medaille.

De favorieten in Mooloolaba zijn de Spanjaard Javier Gomez Noya, de Australiër Brad Kahlefeldt, de Brit Tim Don, de Nieuw-Zeelander Bevan Docherty en de Canadees Simon Whitfield.
Bij de vrouwen gaat het wellicht tussen de Portugese Vanessa Fernandez en de Australische Emma Snowsill. Er nemen geen Belgische vrouwen deel.
Corrigeer