Rottende haai wordt probleem

Rottende haai wordt probleem

Foto: rr

LONDEN - Damien Hirst, bekend om zijn controversiële kunstwerken, weet het even niet meer. Zijn beroemde kunstwerk 'The physical impossibility of death in the mind of someone living', een dode haai in een glazen kist gevuld met formaldehyde, blijkt zijn uiterste houdbaarheidsdatum bereikt te hebben. Hirst is nu naarstig op zoek naar een oplossing voor het rottende kunstwerk.
De Britse kunstenaar onderhandelt met eigenaar en miljonair Steve Cohen om de haai eventueel te vervangen door een nieuw exemplaar. Cohen kocht het werk twee jaar geleden voor 6,5 miljoen pond, maar de vraag rijst of het kunstwerk die prijs nu nog waard is.

Dat de haai ondanks de formaldehyde toch aan het rotten geslagen is, zou te wijten zijn aan Hirsts methode. Hij zou te zuinig zijn omgesprongen met de stof. Volgens wetenschappers van het Londense Natural History Museum was het ook beter geweest om een oplossing op basis van alcohol te gebruiken.

Hirst maakte 'The physical impossibility of death in the mind of someone living' in 1991. De haai bleef jarenlang het pronkstuk van verschillende tentoonstellingen, tot Steve Cohen de haai twee jaar geleden kocht.

Bedoeling was toen het kunstwerk te schenken aan het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Het museum zou dat geweigerd hebben omdat het (het kunstwerk, dus) in zo'n slechte staat verkeerde.
Corrigeer

MEER NIEUWS