Peeters legt eed af bij koning Albert

BRUSSEL - Kris Peeters is donderdagvoormiddag in de Brusselse Kliniek Sint-Jan geweest om bij koning Albert II de eed af te leggen als Vlaams-minister president.
De eedaflegging gebeurt in het hospitaal waar koning Albert II herstelt van een spoedoperatie aan zijn heup nadat hij dinsdag in het paleis van Laken gevallen was.

Voormalig CD&V-minister van Leefmilieu, Energie, Openbare Werken en Natuur Kris Peeters (45) vervangt partijgenoot Yves Leterme als Vlaams minister-president.

Bij de eedaflegging was uittredend premier Guy Verhofstadt ook aanwezig. Peeters had een mand vol geschenken bij, 'streekgerechten uit Vlaanderen', dixit Peeters.

Met de eedaflegging van Peeters is de Vlaamse regering geïnstalleerd. Na afloop van de eedaflegging bevestigden zowel de nieuwbakken minister-president Peeters als uittredend premier Guy Verhofstadt dat de koning in bed ligt en er heel goed uit ziet. 'Ik heb zelfs de indruk dat de operatie de koning verjongd heeft', zei Verhofstadt.

Normaal gebeurt de eedaflegging in het paleis van Laken. Dat het nu aan het ziekbed van de koning gebeurde, is uitzonderlijk. 'Dit is zowel voor de koning als voor degene die de eed aflegde de eerste keer', aldus Peeters. Peeters sprak voort van een zware verantwoordelijkheid 'waar we zo dadelijk aan zullen beginnen in het Vlaams Parlement'. In dat Vlaams Parlement legt hij nu een verklaring af.

Volgens Verhofstadt neemt de koning nu al zijn functies voor 100 procent terug op. 'Het is de eerste keer dat een eedaflegging op deze manier gebeurt. Dat bewijst dat de instellingen naar behoren functioneren', aldus Verhofstadt. Ook de koningin was aanwezig bij de eedaflegging.
Corrigeer

MEER NIEUWS