Johannes Paulus II 'ontsnapte' aan lijfwacht om te skiën

Johannes Paulus II 'ontsnapte' aan lijfwacht om te skiën

Paus Johannes Paulus II in 1981 Foto: ap

HILVERSUM - Paus Johannes Paulus II ging in de eerste jaren van zijn pontificaat vaak in het geheim skiën. Meer dan honderd keer wist hij voorbij de Zwitserse Garde te sluipen. Dat staat in het onlangs verschenen boek 'Mijn leven met Karol' van kardinaal Stanislaw Dziwisz, die veertig jaar lang de persoonlijke secretaris van Karol Wojtyla was.

Volgens Dziwisz kon Johannes Paulus aanvankelijk maar moeilijk wennen aan het pauselijke protocol. Geregeld ontsnapte de sportieve paus aan het strakke schema door samen met drie Poolse vrienden, onder wie Dziwisz, dagtripjes naar de bergen te maken.

De eerste keer dat Johannes Paulus aan de Zwitserse Garde 'ontsnapte' was op 2 januari 1981 op Castelgandolfo, het pauselijk vakantiekasteel in de heuvels bij het Meer van Albano. Volgens Dziwisz had de paus zich verstopt in de auto van priester Jozef Kowalczyk, de huidige nuntius in Polen. Aan het stuur zat Kowalczyk en naast hem zat priester Tadeusz Rakoczy. Toen ze voorbij de wacht kwamen sloeg Rakoczy een krant open om er Johannes Paulus achter te verbergen. Na het tochtje zou de paus triomfantelijk hebben uitgeroepen: ,,Dat hebben we mooi voor elkaar gekregen.''

Tijdens de vele andere geheime skireisjes gedroeg de paus zich als een gewone skiër. Voor de piste en de lift droeg hij een pasje. ,,Hij stond in de rij met anderen. Uit veiligheidsoverwegingen stond er wel een van ons voor hem en een ander achter hem'', aldus Dziwisz, die nu aartsbisschop van Krakau is.

Corrigeer

NIEUWS