Pas gelanceerde Europese telecomsatelliet gaf de geest

PARIJS - Een pas gelanceerde Europese telecommunicatiesatelliet heeft de geest gegeven, zo heeft de Europese satellietoperator Eutelsat bekendgemaakt.
'Als gevolg van een groot probleem met het subsysteem voor de voeding voldoet de W2M niet aan de vereisten', zegt Eutelsat.

De panne deed zich voor tijdens de verhuis van de plaats waar de W2M werd getest naar de operationele geostationaire baan rondom de Aarde. 'In de huidige omstandigheden wordt de W2M niet geïntegreerd in de satellietvloot van Eutelsat', aldus de operator met zetel in Parijs.

De W2M werd op 20 december samen met een andere telecomsatelliet van Eutelsat door de laatste Ariane-5 draagraket van 2008 gelanceerd.

Het is reeds een derde geval op enkele weken tijd van een satelliet die het niet meer doet. Op 15 januari viel de Astra 5A van SES uit en eerder deze maand liet de NASA weten dat de in 1987 gelanceerde Sovjet-Russische Cosmos-1818, met een kernreactor aan boord, aan het uiteenvallen is.

Om de klanten bij te springen zal Eutelsat op de positie van de W2M de diensten blijven aanbieden van de W2. Hoewel die volgens de gezaghebbende site space.com al 11 jaar oud is, zal de huidige dienstverlening er niet onder lijden.

De midden 2010 te lanceren W3B, die veel groter is dan de W2M, zal de positie van de uitgevallen kunstmaan overnemen. Bovendien onderzoekt Eutelsat naar eigen zeggen reeds in de ruimte aanwezige opties om klanten van antwoordzenders op 16 graden oosterlengte te kunnen helpen.

De W2M was de eerste telg van een in februari 2006 opgerichte jointventure tussen de Europese satellietbouwer Astrium en de commerciële afdeling van het Indiase ruimtevaartbureau ISRO, Antrix. Bedoeling is onder andere goedkopere satellieten te bouwen.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees