Kurt-Asle Arvesen wint de E3-Prijs Vlaanderen

Kurt-Asle Arvesen wint de E3-Prijs Vlaanderen

Foto: belga

De Noor Kurt-Asle Arvesen (Team CSC) heeft zaterdag de 51e editie van de E3 Prijs Vlaanderen (1.BC), met start en aankomst te Harelbeke over 203 kilometer, gewonnen.
Arvesen kwam in de slotkilometer op en over de Duitser David Kopp die een solo opzette op drie kilometer van de eindmeet. Kopp werd nog tweede. Een sterke Greg Van Avermaet won de spurt van drie achtervolgers voor de Fransman Thomas Voeckler en de Est Janek Tombak.

Na goed 35 kilometer wedstrijd, na een zeer snelle start, vormde zich een kopgroep met veertien renners. Daarbij zaten Gert Steegmans, Greg Van Avermaet, Jan Kuyckx, Maarten Neyens, Kristof Vandewalle, de Est Janek Tombak, de Nederlander Maarten Tjallingii, de Denen Lars Ytting Bak en Kurt-Asle Arvesen, de Fransman Thomas Voeckler, de Oostenrijker Bernhard Eisel, de Italiaan Mauro Da Dalto, de Zwitser Michael Schar en de Duitser David Kopp. Zij mochten uitlopen tot maximaal zes minuten maar werden even opgehouden door een gesloten overweg. Datzelfde lot was wat verderop ook het peloton beschoren. Ter hoogte van de Eikenberg, de vierde helling van de dag na 137 kilometer, bedroeg de voorsprong van de veertien leiders nog een kleine vijf minuten op de grote groep waarin vooral de renners van Quick.Step, Team CSC en Rabobank de dienst uitmaakten.

Bij de beklimming van de Stationsberg ging het vooraan veel te snel voor Jan Kuyckx nadat Bernhard Eisel even doortrok. Ook Maarten Neyens moest, op de Taaienberg aan kilometer 147, zijn metgezellen laten rijden. Op die bewuste bult versnelde in het peloton Tom Boonen furieus. Enkel de Zwitser Fabian Cancellara kon Boonen vervoegen. Meteen zakte de voorsprong van de leiders naar 3:21. De twee vonden elkaar net op de top van de Taaienberg en gingen door. De Spanjaard Juan Antonio Flecha trok alleen op jacht naar het duo Boonen-Cancellara. Tevergeefs, want Flecha moest zich na verloop van tijd gewonnen geven en liet zich opnieuw inlopen door een eerste deel van het peloton. Ook de Italiaan Mauro De Dalto kon het hoge tempo bij de leiders niet meer aan en werd opgeraapt door het peloton.

Thomas Voeckler trok op de Kapelberg, de achtste helling van de dag, ten aanval. De Fransman kon een kloof slaan en mocht alleen de Paterberg aanvatten. Net voor de beklimming van de Oude Kwaremont, op 36 kilometer van de finish aan de Gentsestraat in Harelbeke, werd Thomas Voeckler vervoegd door de oorspronkelijke kopgroep waaruit Kristof Vandewalle gelost was. Op de kasseien van de Oude Kwaremont zette Greg Van Avermaet fors door. Hij kreeg het gezelschap van de Deen Kurt-Asle Arvesen en de Zwitser Michael Schar. Bij Gert Steegmans ging de kaars dan uit en hij moest zijn metgezellen laten rijden. Tijdens de afdaling van de Kwaremont sloten drie renners, de Deen Lars Ytting Bak, de Oostenrijker Bernhard Eisel en de Fransman Thomas Voeckler, aan bij de drie leiders. Een groepje met Gert Steegmans volgde daar op twintig seconden. Kristof Vandewalle was opgeraapt door het duo Boonen-Cancellara en volgde op iets meer dan een minuut van de zes vluchters.

Net voor de Knokteberg, op 27 kilometer van de eindmeet, konden Gert Steegmans, de Nederlander Maarten Tjallingii, de Est Janek Tombak en de Duitser David Kopp terug aansluiten vooraan waardoor we weer tien leiders kregen. Deze laatstgenoemde versnelde op de Knokteberg en ranselde de kopgroep weer helemaal uit elkaar. Greg Van Avermaet kwam bij David Kopp maar liet die samen met Janek Tombak en Kurt-Asle Arvesen onmiddellijk ter plaatse. Uiteindelijk slaagde David Kopp er alsnog in om de drie leiders te vervoegen net als Thomas Voeckler, Maarten Tjallingii en Bernhard Eisel. Op negentien kilometer van de finish kon het tweetal Tom Boonen en Fabian Cancellara de Deen Lars Ytting Bak en de Zwitser Michael Schar oprapen.

Greg Van Avermaet gooide op de Tiegemberg, de allerlaatste helling van de dag, opnieuw een bommetje. Kurt-Asle Arvesen deed dat voorbeeld na. Uiteindelijk vormde zich met Greg Van Avermaet, Kurt-Asle Arvesen, Janek Tombak, Thomas Voeckler en David Kopp een nieuwe kopgroep. Met nog dertien kilometer voor de boeg sloot Bernhard Eisel ook opnieuw aan voorin. Het duo Boonen-Cancellara volgde daar op een goeie veertig seconden van de zes leiders. Boonen kreeg op negen kilometer van de finish plots steun van onder andere Stijn Devolder die samen met Leif Hoste en nog zes anderen kwamen aansluiten.

Met nog vijf kilometer te rijden versnelde Thomas Voeckler. Lang duurde die poging niet. Het signaal voor David Kopp om aan te gaan. Greg Van Avermaet trok op twee kilometer van de finish in de tegenaanval. Kopp bleef echter fel doorzetten. Wat Greg Van Avermaet niet lukte daar slaagde Kurt-Asle Arvesen wel. De Deen geraakte tot bij Kopp en liet hem in het zicht van de eindmeet netjes achter hem. Greg Van Avermaet sprintte zich nog naar de derde plaats voor Thomas Voeckler en Janek Tombak.
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.