Menchov houdt stand

Sastre wint op de Vesuvius

De Vesuvius, de laatste zware col van de Giro 2009, heeft als berg ondanks zijn lastigheidsgraad een muis gebaard. Carlos Sastre pakte er solo zijn tweede ritzege maar greep naast de derde podiumplaats, zijn voornaamste doelstelling. Achter de Spaanse Tourwinnaar beperkte Franco Pellizotti immers de schade.
Nog verderop kreeg Danilo Di Luca leider Denis Menchov niet uit zijn spoor ondanks diverse aanvallen. Hij was wel de sterkste voor de derde plaats en nadert dankzij de daaraan verbonden acht bonificatieseconden tot op achttien seconden van de Rus op nummer een. Dankzij twintig bonificatieseconden die verbonden zijn aan de finish van de voorlaatste etappe in Anagni kan Di Luca zelfs nog leider worden aan de vooravond van de afsluitende korte tijdrit in Rome. Wel al zo goed als zeker is Kevin Seeldraeyers van zijn witte jongerentrui. Masciarelli kon geen afstand nemen van onze landgenoot die de eerste Belgische winnaar van het jongerenklassement in de Giro wordt.

Het was wachten op de beklimming van de Vesuvius om vuurwerk te zien in deze laatste bergrit. Maar de helden worden moe op het einde van de derde werkweek. De debatten onder de grote namen werden geopend op acht kilometer van de top met een aanval van Ivan Basso. Korte tijd later kreeg hij het gezelschap van Carlos Sastre die alweer kon rekenen op een verbazende Serge Pauwels. Gilberto Simoni probeerde naar de twee leiders te klimmen maar zelfs met de hulp van David Arroyo ging dat niet. Ondertussen was Danilo Di Luca begonnen met het bestoken van de vesting Denis Menchov. Maar de Rus volgde elke aanval van de Italiaan gezwind. Daarna nam Franco Pellizotti afstand van de twee die hem voorafgaan in het klassement.

Sastre ging met een voorsprong van een minuut de laatste drie kilometer in. Bij de finish was Pellizotti genaderd tot op twintig seconden zodat Sastre wel een tweede ritzege kon boeken maar zijn offensief naar de derde podiumplaats mislukt zag. Di Luca bleef Menchov met aanvallen bestoken tot aan de streep maar kon enkel wat bonificatieseconden nemen. Min of meer status-quo dus onder de kandidaat-eindwinnaars maar Menchov heeft wel een belangrijke dag overleefd. Knap waren alweer de prestaties van Serge Pauwels die zelfs op een achtste plaats wist te finishen en van Kevin Seeldraeyers die als veertiende boven kwam en Masciarelli achter zich zag eindigen.

Zaterdag rijdt het peloton op de voorlaatste dag van de Giro van Napels naar Anagni over 203 km. De finish ligt op een knikje en dat kan Danilo Di Luca nog goed uitkomen.
Corrigeer