Nieuwe getuigen beschuldigen Vanmol

© photo news

Yvan Vanmol, de arts van het Belgische ProTour-team Quick Step-Innergetic, blijft onder vuur liggen. Een dag na Pierre Herinne, één van de kopstukken van het dopingnetwerk dat twee weken geleden in Kortrijk werd opgerold, beschuldigen nu ook drie nieuwe getuigen de arts van dopingpraktijken. Ze doen hun verhaal in de krant Het Laatste Nieuws. Het gaat om de Italiaanse arts Flavio Alessandri, die in 1993 met Vanmol samenwerkte, en de ex-renners Rolf Järmann en Zenon Jaskula.

loa

Dokter Flavio Alessandri werkte in een 1993 een half jaar samen met Vanmol bij de GB-MG-ploeg van Johan Museeuw en Franco Ballerini; Patrick Lefevere was er ploegleider. Alessandri stapte in 1994 al naar het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Hij verklaarde toen dat Vanmol een waslijst aan producten invoerde, gaande van lichte cafeïne tot epo, groeihormonen en testosteron.

Vanmol behandelde volgens Alessandri "eigenlijk iedereen" in het team. Hij zei toen wel dat hij niet wist of de renners moesten betalen voor die producten. In een telefonische interview met Het Laatste Nieuws bevestigde Alessandri dat hij nog steeds achter die woorden staat.

'Geen slechte arts'

Het Laatste Nieuws voert ook twee ex-renners op, die Vanmol in nauwe schoentjes brengen: de Zwitser Rolf Järmann en de Pool Zenon Jaskula. Rolf Järmann reed in 1994 voor GB-MG. De gewezen Zwitserse kampioen werd in zijn carrière nooit aan dopinggebruik gelinkt, maar wil niet dat de koers nog langer in een leugen leeft. In 1999 gaf hij al toe dat hij met mate epo had gebruikt, "net zoals iedereen dat toen deed", maar vandaag geeft hij toe dat er een dopingsysteem was. Dokter Vanmol draaide in dat systeem mee.

"Ik sprak verschillende keren met Vanmol over epo en doping. Hij dwong me wel niet om te spuiten, maar natuurlijk wist hij van de praktijken. De hele ploeg sprak er over. Hij was wel geen slechte arts, want hij wees ons ook op de gevaren van de producten."

Järmann zegt verder ook nog dat de renners epo intern konden aankopen en dat de medische staf de bovengrens voor hematocriet op 52 of 54 had gelegd.

'Andere spuiten voor Italianen en Belgen'

Zenon Jaskula reed in 1993 voor GB-MG. Hij won dat jaar in de Tour de France de zware bergetappe met aankomst op Pla d'Adet en werd derde in het eindklassement, na Indurain en Rominger. In de jaren daarna verdween Jaskula volledig in de anonimiteit. "Onder Vanmol nam ik cortisone zonder dat ik een blessure had en ook cafeïne. Dat is niet zo uitzonderlijk, maar wel verboden", aldus Jaskula, die wel zegt dat hij nooit epo heeft gebruikt.

"Ik zeg niet dat Vanmol er niet mee werkte, hij gaf het alleen niet aan mij. Ik was geen Italiaan of Belg: voor die renners had Vanmol een aparte preparatie. Hen gaf hij andere spuiten."

Jaskula voegt er nog aan toe dat hij zich nu beklaagt dat hij nooit epo heeft gebruikt. "Met wat ik nu weet, had ik het wel gebruikt. Epo is als suiker, vrij onschuldig."

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen