Van Rompuy moet terrein verkennen

Van Rompuy moet terrein verkennen
Koning Albert heeft Kamervoorzitter en minister van Staat Herman Van Rompuy (CD&V) belast met een verkenningsopdracht. Bedoeling is dat Van Rompuy een basis creëert om uit de politieke impasse te geraken.
Vanmorgen rondde de koning zijn gesprekken met de ministers van Staat af. Daarna riep hij Kamervoorzitter en oranje-blauw onderhandelaar Herman Van Rompuy bij zich.

De koning duidde Van Rompuy aan als verkenner. Een nieuwe formateur is er dus voorlopig nog niet, maar met de aanstelling van Van Rompuy ligt de bal terug in het kamp van CD&V.

Nieuwe poging

Omdat er geen overeenstemming was over een mogelijke staatshervorming, moesten de onderhandelingen onder leiding van Yves Leterme (CD&V) vorige week worden opgeschort. Een rondje raadplegingen van de koning met de oranje-blauwe partijvoorzitters bracht geen zoden aan de dijk en na ultieme onderhandelingen moest Leterme zijn formatieopdracht vorige week donderdag teruggeven.

De aanstelling van de huidige kamervoorzitter volgt nu op de raadplegingen van de koning met diverse ministers van Staat. Dat gaf de partijen van oranje-blauw de mogelijkheid om een oplossing te zoeken.

Snel akkoord

Over de figuur van de ervaren Herman Van Rompuy kon vrij snel eensgezindheid worden gevonden. Eerder was dat over de potentiële bemiddelaars Raymond Langendries (CDH) en Herman De Croo (Open VLD) niet het geval.

Omdat de namen van informateur (Didier Reynders (MR) in juni), onderhandelaar (Jean-Luc Dehaene (CD&V) in juli) en bemiddelaar (De Croo en Langendries) al waren gebruikt, koos de koning voor een nieuwe variant: een verkenner. Maar in wezen blijft de opdracht hetzelfde.

Van Rompuy moet een basis creëren die moet toelaten dat een formateur kans op slagen heeft. In feite zet hij daarom het werk van Reynders en Dehaene voort.

In dienst van Leterme

Het is voor het eerst in meer dan veertig jaar dat de koning een verkenner aanduidt om de vastgelopen coalitiegesprekken terug vlot te trekken.

In 1968 moest graaf Adhémar d'Alcantara, een Vlaamse edelman uit het Meetjesland, als 'politiek verkenner' de weg vrijmaken voor de vijfde regering een regering onder leiding van Gaston Eyskens.

Nu krijgt CD&V'er Herman Van Rompuy de eer om het pad te effenen voor zijn partijgenoot Yves Leterme.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees