Kiekeboe viert dertigste verjaardag

BRUSSEL - De familiestrip Kiekeboe is dertig jaar geworden en dat wordt gevierd met een grote tentoonstelling in het Brusselse stripmuseum onder de noemer ,,De wereld volgens Merho - Kiekeboe, verstripping van het dagelijks leven."

De Antwerpse striptekenaar Robert Merhottein (58) leerde het vak bij Willy Vandersteen. Hij wist van jongs af dat hij zijn brood zou verdienen als striptekenaar. Na een ontgoochelende opleiding aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel, klopte hij in 1970 bij Vandersteen aan waar hij in de Studio onder meer meewerkt aan de reeksen Jerom en Pats. Een voorstel van Vandersteen om aan Suske en Wiske mee te werken slaat hij af, omdat hij zijn eigen koers wil varen.

Hoewel veel collega’s hem afraadden voort te bouwen op de 'oubollige' traditie van zijn idolen Vandersteen en Marc Sleen, zet hij toch door. Dat mondt in 1978 uit in 'De Wollebollen', zijn eerste Kiekeboe-strip waarvan de stroken dagelijks verschijnen in Het Laatste Nieuws. Sindsdien is Kiekeboe een begrip geworden op de Vlaamse stripmarkt met meer dan 100.000 verkochte exemplaren per album, waarvan Standaard Uitgeverij inmiddels 111 titels heeft uitgegeven.

Een helder verhaal, goedaardige humor, aanstekelijke namen die verwijzen naar de actualiteit en figuren die precies getypeerd zijn. Met dat concept werd hij in 1983 beloond met de Bronzen Adhemar, de meest begeerd stripprijs van de Lage Landen.

Standaard Uitgeverij wil die dertig jaar Kiekeboe in 2007 extra aandacht geven. In het voorjaar krijgt Kiekeboe in Antwerpen, in de studentenbuurt rond de Ufsia, een stripmuur, meteen de vierde stripgevel in de havenstad. De tentoonstelling in het Brusselse stripmuseum loopt tot 18 maart 2007. Zij heeft naast Nederlandse en Franse ook Engelse ondertitels omdat er voor de erg herkenbare familiestrip ook buitenlandse interesse bestaat. Delen van de expo gaan daarna op visite bij stripfestivals over heel het land.

In oktober wordt het album 'Baas boven baas' op de planken vertolkt in de Antwerpse zaal Elckerlyc, een theaterstuk met een dertigtal voorstellingen, dat tot het eind van het jaar 2007 zal lopen.

De tentoonstelling 'De wereld volgens Merho, verstripping van het dagelijks leven', loopt van 28 november tot 18 maart 2007, in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Zandstraat 20, 1000 Brussel, alle dagen (behalve maandag) van 10 tot 18 uur.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees