55-plussers moeten huis aanpassen aan latere zorgen

‘Ik zie rond mij dat de generatie van 55-65 jaar volop bezig is met de verbouwing van versleten keukens en badkamers. Maar die mensen moeten van de gelegenheid gebruik maken om ervoor te zorgen dat hun woning ook aangepast is aan de noden en zorgbehoeften die ze zullen hebben als ze 85 zijn. Dat moeten ze nú doen, niet als het te laat is.’ Dat zeggen de Vlaamse volksvertegenwoordigers Veerle Heeren en Tom Dehaene (CD&V).
Vandaag beslist de Vlaamse regering wellicht meer dan 230.000 euro vrij te maken voor een project dat mikt op de aanpassing van woningen aan de oude dag.

Zowat 45 procent van de 60-plussers leeft in een woning die gebouwd is tussen na 1946 en 1970. Verbouwingen dringen zich dan ook op. Eerder dit jaar keurde de Vlaamse regering een renovatiepremie goed die ook kan ingezet worden om in oudere huizen niveauverschillen weg te werken, deuren te verbreden, sanitair aan te passen. Dat is al een stap, zegt Heeren.

Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (Open VLD) sloot daarnaast een convenant af met de Vlaamse sociale woningbouwmaatschappijen: die beloven in de toekomst het ‘levenslang wonen’ meer in rekening brengen. Dat is ook goed. Maar Heeren wil nog meer.

Ze wil dat er in 2008 er een ‘knik’ komt bij aannemers, architecten en woningbouwers in de manier waarop zij een woning ontwerpen. ‘In moderne woningen staan stopcontacten op tien centimeter van de grond. Dat is belachelijk’, zegt Heeren. ‘Als je tachtig bent en je kunt je moeilijk bukken heeft dat stopcontact geen zin. Een architect moet eraan denken die stopcontacten op zithoogte te brengen.’

‘Een huis mag ook geen valkuil zijn. Te veel trappen in de woning zijn gevaarlijk voor wie niet meer helemaal fit is. Uit gegevens van het Vlaams centrum voor Gezondheidspromotie blijkt dat meer dan een kwart van de thuiswonende senioren minstens één keer per jaar een zware val maakt. Twintig procent van de valpartijen leidt tot ernstige letsels.’

De nieuwe subsidie van de Vlaamse overheid dient onder meer om een nieuwe ‘ontwerpgids’ te maken over levenslang wonen voor bouwers, aannemers en architecten. Er komt ook een interactieve website.

CD&V wil ook renteloze leningen voor senioren om woningen aan te passen. Volgens Heeren hebben de Sociale Kredietvennootschappen genoeg geld in reserve om die leningen te verstrekken.
Corrigeer

NIEUWS