,,B-H-V houdt verkiezingen niet tegen''

BRUSSEL - Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte zal de nodige maatregelen nemen zodat de federale verkiezingen op een correcte manier kunnen verlopen.
Dat stelt hij vrijdag in een reactie op de beslissing van 25 gemeentebesturen van Halle-Vilvoorde om alle colleges een motie voor te leggen waarin ze verklaren de verkiezingen van 10 juni niet te kunnen organiseren wegens hun ''onwettelijk karakter''.

,,Minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael heeft me uitdrukkelijk gevraagd ervoor te zorgen dat de kiesverrichtingen toch kunnen doorgaan. Wij hebben de zaken reeds onderzocht, maar ik wil nog geen verklaringen afleggen over mogelijke pistes die we kunnen bewandelen. Ik koester echter niet de minste twijfel dat de verkiezingen op een correcte manier zullen doorgaan'', aldus De Witte.

Over sancties ten aanzien van de gemeentebesturen stelt De Witte dat de sanctionerende tuchtbevoegdheid volledig bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen ligt.

,,Er is mij geen enkele intentie bekend om sanctionerend op te treden. Wat het juridische aspect betreft, is het zo dat de Kamer van Inbeschuldigingsstelling de burgemeesters, die in 2004 ten tijde van de Europese verkiezingen actie voerden voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, buiten vervolging heeft gesteld'', aldus De Witte.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees