Competitiviteit wordt steeds meer een probleem

Caterpillar Belgium tekent opnieuw puike resultaten op

Caterpillar Belgium tekent opnieuw puike resultaten op

Foto: bloomberg news

CHARLEROI - Caterpillar boekt in 2006 een hoger omzetcijfer dankzij de onderdelen, maar competitiveitsproblemen binnen de groep spelen alsmaar vaker op. Dat algemeen beeld hing afgevaardigd bestuurder Jean-Paul Faure van Carterpillar Belgium vrijdag op de bedrijfszetel in Gosselies op.
2006 is voor de machinebouwer het derde opeenvolgende jaar met puike resultaten. Wereldwijd realiseerde Caterpillar een omzet van 41,52 miljard dollar en 3,54 miljard dollar winst na taksen en belastingen.

Caterpillar Belgium kende bij de machines een lichte productiestijging met 0,5 pct ten opzichte van 2005. Op vlak van onderdelen was er een toename van 29 pct. Dat vertaalde zich in een hogere tewerkstelling: van 4.468 werknemers in 2005 tot 4.583 eind vorig jaar. De investeringen stegen vorig jaar nogmaals met 15 pct, wat het totaal van de voorbije drie jaar op 120 miljoen euro brengt, onder meer voor lasrobots en in de assemblage.

De groep rekent op een lichte stijging (tot 5 pct) van het verkoopvolume, aldus de topman van Caterpillar Belgium. Het volume in Gosselies zal dit jaar hetzelfde hoge niveau van 2006 aanhouden.

Maar daarna zal zich het competitiveitsprobleem van Gosselies stellen. Vergeleken met de andere sites van de groep kan dit een ernstig gevaar vormen, stelde Jean-Paul Faure. Een van de zwaktes van Caterpillar Belgium schuilt in zijn loonkosten. De Belgische site beschikt anderzijds over de kracht van haar ervaring, aldus Faure. Jaarlijks blijft het bedrijf 8 miljoen euro besteden aan vorming van het personeel.

Hij benadrukte ook de inspanningen voor de naleving van milieu- en emissienormen. Zo werd de volledige verlichting vervangen, wat leidde tot een halvering van het verbruik. Voor de verwarming van gebouwen wordt stapsgewijs overgeschakeld van stookolie naar aardgas. Dit samen vergde in 2006 een investering van 2,3 miljoen euro. 301434 MAR 07
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees