Brouwerij is niet te koop

Co.Br.Ha. verhoogt bierprijs niet

BRUSSEL - De brouwerijgroep Co.Br.Ha. verhoogt dit jaar de prijs van haar bier niet. Dat zei gedelegeerd bestuurder Frederic Van der Kelen in de marge van de algemene vergadering. De beslissing kost de brouwer op jaarbasis bijna 1 miljoen euro.
Marktleider InBev kondigde begin april aan de prijzen voor de horeca en de supermarkten met gemiddeld 2,8 procent te verhogen. InBev gaf als belangrijkste redenen daarvoor de stijging van de energieprijzen en de grondstoffen. De beslissing leidde tot hevig protest bij consumenten, caféhouders en horecafederaties. Alken-Maes, de nummer twee op de Belgische markt, liet daarop weten later dit jaar de prijzen te verhogen, terwijl Co.Br.Ha. meldde pas in het najaar over een mogelijke prijsstijging te beslissen.

Overnamebod

Maar volgens Van der Kelen komt zo’n prijsaanpassing er dit jaar zeker niet. ,,Niet opslaan betekent een verlies van 3 procent marge op de omzet'', zegt Van der Kelen. ,,Op jaarbasis geeft dat bijna 1 miljoen euro, en dat is meer dan de dividenduitkeringen'', zegt de Co.Br.Ha.-topman, die er aan toevoegt dat Co.Br.Ha. zich wel voor een groot stuk heeft ingedekt tegen de stijging van de grondstofprijzen.

De brouwerijgroep Co.Br.Ha. is bovendien aan geen enkele prijs te koop. Dat antwoordde Van der Kelen op de bemerking van een aandeelhouder dat Co.Br.Ha een overnamebod van 2.500 euro per aandeel had geweigerd. Ter vergelijking: het aandeel noteert vandaag 2 procent hoger op 1.546 euro per aandeel. ,,U leert mij hier iets nieuws. Dat is voor het eerst dat ik iets verneem over zo’n bod'', reageerde de topman. ,,En zelfs als het aan 2.500 euro zou zijn, zouden we nog niet verkopen. De brouwerij staat niet te koop, aan geen enkele prijs. Laat dat duidelijk zijn. Dat geldt trouwens ook voor een fusie.''

Delisting

De gedelegeerd bestuurder werd ook gepolst naar de plannen met ingekochte eigen aandelen. Co.Br.Ha. is door zijn beperkt aantal vrij verhandelbare aandelen regelmatig het onderwerp van speculatie over een delisting. De hoofdaandeelhouders controleren zowat 80 procent van de aandelen. Plannen voor een totale uitkoop worden evenwel steeds weggelachen.

Co.Br.Ha. kocht in 2004 540 eigen aandelen in. Vorig jaar werden er geen ingekocht en voor dit jaar zijn er vooralsnog geen plannen. ,,Als we vinden dat de prijs aanvaardbaar is, kopen we aandelen. Tot nu toe hebben we dat nog niet gedaan met een specifiek doel. En van een delisting is geen sprake'', besluit Van der Kelen.
Externe links
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees