Italië betaalt Libië 5 miljard dollar voor kolonisatie

Italië gaat Libië over 25 jaar vijf miljard dollar uitkeren als schadevergoeding voor de kolonisatie. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zaterdag op bezoek in Libië gezegd.
Berlusconi zal in Benghazi, op 1.000 kilometer ten oosten van Tripoli, de Libische leider Mouammar Kadhafi ontmoeten en een akkoord sluiten over de regeling van de geschillen die een erfenis zijn van tientallen jaren bezetting en kolonisatie van Libië door Italië in de vorige eeuw.

Gedurende 25 jaar zal elk jaar 200 miljoen dollar uitgekeerd worden onder de vorm van investeringen in infrastructuurprojecten in Libië, aldus Berlusconi.

'Het is zowel een materiële als een emotionele erkenning van de fouten die ons land tegenover het uwe heeft begaan', zei Berlusconi. 'Deze overeenkomst opent de weg naar verdere samenwerking.'

Een van de projecten waar Italië zich aan heeft verbonden is een snelweg over de gehele breedte van Libië, tussen Egypte en Tunesië.

In ruil voor de vergoeding verlangt Italië van Libië dat het actie onderneemt tegen de vele bootvluchtelingen die de oversteek wagen en op Italiaanse kusten aankomen. Als onderdeel van die campagne financiert Italië voor honderden miljoenen elektrische detectieposten langs de Libische kustlijn.

Gadhafi ontving Berlusconi in een tent in de kustplaats Benghazi, waar de twee leiders met elkaar lunchten. De Italiaan gaf een zilveren inktpot in de vorm van een leeuwenkop met twee pennen cadeau om het akkoord mee te ondertekenen.

De Libiër op zijn beurt gaf een linnen pak. Berlusconi beloofde tevens een antiek Romeins beeld, de Venus van Cyrene, dat Italiaanse troepen in 1913 uit Libië wegnamen, te retourneren.
Corrigeer

MEER NIEUWS