Lula torenhoog favoriet bij Braziliaanse verkiezingen

Lula torenhoog favoriet bij Braziliaanse verkiezingen

Wist president Lula van de smeergeldaffaire? Veel Brazilianen denken van wel. Foto: © AP

BRASILIA - Zo'n 126 miljoen Brazilianen worden zondag in het stemlokaal verwacht om een nieuwe president, een nieuw parlement en gouverneurs voor de 27 deelstaten te kiezen. Hoewel de ontslagnemende centrumlinkse regeringspartij PT al meer dan een jaar door corruptieschandalen allerhande wordt achtervolgd, begint de 60-jarige president Luiz Inácio 'Lula' da Silva als torenhoog favoriet aan de verkiezingsrace.
'Lula', voormalig vakbondsbaas, kan volgens de jongste prognosen rekenen op ongeveer 50 procent van de kiezersgunst. Aangezien veel kiezers uit protest tegen de kiesplicht van plan zijn ongeldig te stemmen, maakt de uittredende president kans om reeds in de eerste stemronde een absolute meerderheid te verwerven en zichzelf op te volgen.

Als iemand Lula van een herverkiezing in de eerste ronde kan houden, dan is dat Geraldo Alckmin van de eveneens centrumlinkse PSDB (Partij van de Sociaaldemocratie). Alckmin mag rekenen op 32 procent van de stemmen, en gaat daarmee de andere kandidaten Heloisa Helena (ex-PT, nu van de Partij voor Socialisme en Vrijheid PSOL) met tien procent en Christóvam Buarque van de Democratische Arbeiderspartij PDT met twee procent ver vooraf.

Tijdens de verkiezingscampagne hield Lula zich ver van de debatten. Hij werd dan ook herhaaldelijk en flink over de knie gelegd door de oppositie en de katholieke kerk. Volgens kardinaal Geraldo Majella Agnelo verdient een kandidaat die de debatten schuwt niet dat men voor hem stemt.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees