Agfa-Gevaert benoemt Jo Cornu tot ceo

BRUSSEL - De raad van bestuur van Agfa-Gevaert heeft Jo Cornu op interimbasis tot gedelegeerd bestuurder van de beeldvormingsgroep benoemd. Hij volgt Ludo Verhoeven op, die in april ook zijn voorzittersfunctie neerlegt en dus volledig uit beeld verdwijnt. Cornu zal de opsplitsing van Agfa-Gevaert in drie afzonderlijke bedrijven verder in goede banen leiden.
Vorige maand werd Ludo Verhoeven nog aangesteld als interim-gedelegeerd bestuurder hoewel hij volgens sommigen zelf geen vragende partij was. Voor vele aandeelhouders was Verhoeven ook niet de geschikte persoon om Agfa terug op de rails te trekken. Hij draagt namelijk zijn Agfa-verleden mee en heeft daardoor weinig geloofwaardigheid bij de buitenwereld.

In die context werd Deminor onlangs gecontacteerd door ontevreden aandeelhouders om de gang van zaken bij het Mortselse onder de loupe te nemen. Die aandeelhouders vertegenwoordigen samen meer dan 15 procent van het totale aandelenkapitaal.

Deminor rondde eind vorige week zijn analyse af. Eén van de bevindingen is dat er dringend veranderingen moeten komen in het topmanagement. De opstap van Verhoeven is slechts één van de punten.

'Het is een eerste stap maar daarmee zijn de problemen niet van de baan', zegt Erik Bomans van Deminor. 'Het huidig managament heeft niet de geloofwaardigheid om het investeerdersvertrouwen te herstellen. Er zitten goeie mensen bij maar ook een aantal zwakheden. Diegene die de beslissingen genomen hebben in het verleden nemen die met zich mee. Het is gemakkelijker als er iemand van buitenaf bijkomt'.

De nieuwe topman, Jo Cornu, is intern gerecruteerd en dat zou in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Cornu maakt al sinds 2002 deel uit van de Raad van Bestuur. Bomans wil op de aanstelling nog geen commentaar geven maar zegt wel verrast te zijn door de aankondiging. Cornu was voorheen actief als manager bij onder meer Mietec, Bell en Alcatel. Cornu neemt ontslag als bestuurder bij Barco.

Over de opslitsingsplannen is Deminor duidelijk wel te vinden. 'Dat was operationeel een goede beslissing en die opsplitsing moet er zo snel mogelijk komen, van zodra de omstandigheden het toelaten'.

Deminor heeft nog geen officieel mandaat van de aandeelhouders die het vertegenwoordigt. Er werd dan ook nog geen contact gezocht met het management of de Raad van Bestuur.

'We hebben de analyse voorgelegd aan onze klanten en de komende twee weken zal duidelijk worden of we acties gaan ondernemen'. Bomans spreekt liever niet over aandeelhoudersverzet in dit dossier.

'Dat is niet het juiste woord. Er zijn geen controlerende aandeelhouders die de touwtjes in handen hebben. We willen eerder een bemiddelaar zijn om een gestructureerde communicatie en samenwerking te hebben tussen het bedrijf en een groep aandeelhouders'.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees