Shell boekt hoogste nettowinst ooit voor Europees bedrijf

DEN HAAG - Olieconcern Shell heeft vorig jaar een recordwinst geboekt dankzij de stijgende olieprijzen. Met een nettowinst van 31,3 miljard dollar, een stijging van 23 procent ten opzichte van 2006, werd het hoogste resultaat ooit geboekt door een Europees bedrijf.
Het resultaat in het vierde kwartaal viel analisten tegen door lager dan verwachte raffinagemarges.

De nettowinst steeg in het vierde kwartaal met 60 procent tot 8,5 miljard dollar. Zonder rekening te houden met waardeschommelingen in de voorraden en een eenmalige bate van 963 miljoen dollar, kwam het resultaat uit op 5,74 miljard dollar. Hier hadden analisten gerekend op 6,1 miljard dollar. Inclusief de bate steeg het resultaat met 11 procent tot 6,7 miljard dollar.

De omzet kwam over het vierde kwartaal uit op 106,7 miljard dollar. Het bedrijf kampte in het vierde kwartaal wederom met zwakke raffinagemarges, aldus topman Jeroen van der Veer in een verklaring.

Shell had afgelopen jaar te maken met een lagere productie, hogere belastingen en kosten. Door het gedwongen afstoten van de helft van het belang in het Russische project Sachalin aan Gazprom werd op dat project minder winst behaald.

De productie kwam het afgelopen kwartaal uit op 3,44 miljoen vaten olie per dag, vergeleken met 3,65 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal is iets hoger dan de 3,34 miljoen vaten waarop analisten hadden gerekend. De productie uit de oliezanden is meegerekend.

De productie van ruwe olie, exclusief de oliezanden, viel in het vierde kwartaal 14 procent lager uit dan een jaar eerder. De productie van aardgas steeg echter met 10 procent. Over het hele jaar genomen daalden beide.

Netto heeft Shell heeft vorig jaar in totaal 23,8 miljard dollar geïnvesteerd. In het huidige jaar zal het bedrijf naar verwachting tussen de 24 en 25 miljard dollar investeren.

Aandeelhouders kunnen over het vierde kwartaal een dividenduitkering tegemoet zien van 0,36 dollar per gewoon aandeel. Over het lopende eerste kwartaal verwacht het bedrijf een dividend van 0,40 dollar per aandeel te kunnen uitkeren, 11 procent meer dan vorig jaar. MAE
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees