ABVV vraagt Europa om beroepskankers beter te bestrijden

BRUSSEL - De kankerverwekkende stof kristallijn silicium komt hoogstwaarschijnlijk wél in de Europese richtlijn over kankerverwekkende stoffen. Dat zegt Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA) donderdag. Daarmee spreekt ze de socialistische vakbond ABVV tegen, die eerder op de dag het tegengestelde meldde.
Kristallijn silicium is een veel voorkomende afvalstof. In de glassector is het de meest gebruikte grondstof. Ze veroorzaakt echter stoflong en is een belangrijke oorzaak van longkanker.

'Toch weigerden liberale en conservatieve parlementsleden om de stof op te nemen in de lijst van substanties die in aanmerking moeten komen bij de herziening van de richtlijn over kankerverwekkende stoffen', zei de vakbond donderdag.

De kwestie is woensdag behandeld in de commissie Gezondheid van het Europees Parlement en daar was een zeer grote meerderheid gewonnen om de stof wel op te nemen in de lijst, reageert Brepoels donderdag. 'Wat het ABVV beweert, klopt dus niet.'

'We hadden het er zelfs over dat kristallijn silicium met grote dringendheid op de lijst moest komen omdat heel wat mensen aan de stof worden blootgesteld', aldus nog Brepoels.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees