Olmert wil ondanks kritiek verder regeren

JERUZALEM - Ondanks de zware verwijten in de slotconclusies van het rapport over de Libanonoorlog in de zomer van 2006 heeft de Israëlische premier Ehud Olmert zich vandaag vastberaden getoond om verder te regeren.
Tijdens een vergadering van zijn Kadima-partij in Tel Aviv benadrukte Olmert dat de regering reeds ‘dagelijks werkt aan de correctie van de fouten’ en streeft naar ‘diepgaande hervormingen’.

De zogeheten Winogradcommissie van experten had de politieke leiding woensdag grove fouten tijdens de Libanonoorlog verweten en het leger fundamentele structuurveranderingen aanbevolen. Politici van de oppositie eisten opnieuw het aftreden van Olmert. Het rapport brengt ‘moeilijke problemen’ ter sprake, stelde Olmert.

Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, die na de bekendmaking van een vernietigend interimrapport in april vorig jaar nog zijn ontslag had geëist, benadrukte dat het officieel eindrapport de regering niet van haar verantwoordelijkheid heeft bevrijd. Er moet nu bij het vredesproces voor het Midden-Oosten en de veiligheidsproblemen bewezen worden ‘dat we de slotconclusies mentaal hebben begrepen.’

Rapport met 'grove gebreken'

Israëlische media berichten dat Olmert enkel gesprekken wil voeren over een uitbreiding van zijn coalitie, onder andere met het ultra-orthodoxe Verenigd Thora-jodendom. Met een uitbreiding hoopt de premier zijn regering te stabiliseren. Het is nog onduidelijk of minister van Defensie, Ehud Barak, door het rapport met zijn Arbeidspartij uit de coalitie van Olmert zal stappen. Olmert zou dan zijn meerderheid van 67 van de 120 parlementszetels verliezen. Israëlische politieke commentatoren achten het aftreden van Barak intussen echter als onwaarschijnlijk.

De mensenrechtenorganiasatie Amnesty International heeft het eindrapport van de Winogradcommissie inmiddels zwaar bekritiseerd, omdat cruciale aspecten van het conflict, zoals oorlogsmisdaden, niet ter sprake kwamen. Het rapport vertoont ‘grove gebreken’, stelt de organisatie die opkomt voor de rechten van de mens.

Er wordt onder andere niet ingegaan op ‘de politiek van de Israëlische overheid en de militaire strategie die geen onderscheid maakte tussen de Libanese bevolking en de strijders van Hezbollah, en tussen militaire en burgerlijke doelwitten’, betreurt Amnesty.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees