Picqué wil tweetaligheid Brussels politiekorps aanmoedigen

BRUSSEL - Brussels minister-president Charles Picqué wil de tweetaligheid bij de Brussels politie aanmoedigen. Dat zei de minister-president vandaag in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement.
Dat niet alle Brusselse politiemannen tweetalig zijn, is al langer een doorn in het oog van verschillende Brusselse politici. ‘Tot 2004 was de meerderheid van de Brusselse politie tweetalig; 68 procent beschikte over een tweetaligheidspremie’, stelde parlementslid Walter Vandenbossche (CD&V). Vandaag is dat nog slechts 14,95 procent, zegt de parlementariër. Dat leidt volgens hem tot heel wat wantoestanden op het terrein: ongeldige pv’s, onbegrip bij slachtoffers en foutieve vaststellingen.

De Brusselse minister-president is het eens met Vandenbossche dat de toestand ‘zorgwekkend’ is. Hij vertelde de tweetaligheid van het Brusselse politiekorps te willen aanmoedigen en verwees naar de nota die de Brusselse regering vorige week overhandigde aan de werkgroep Staatshervorming.

Daarin vroeg de regering om de modernisering van de taalwetgeving in Brussel. Dit om tot een beleid te komen dat ‘aanspoort tot tweetaligheid’. De federale overheid zou kunnen bijdragen tot deze inspanning door haar aandeel in de financiering van taalpremies te verhogen.

De Brusselse regering wees er in de nota ook op dat er gezocht moet worden naar een ‘specifieke en pragmatische wettelijke oplossing voor de aanwerving van personeelsleden bij de Brusselse politiediensten.’ Picqué beklemtoonde dat die kennis ‘toereikend en aangepast aan de dienstverlening moet zijn.’
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees