Vandeurzen wil voorschot uitkeren aan slachtoffers gasramp Gellingen

BRUSSEL - Veel slachtoffers van de ontploffing in Gellingen, in 2004, zijn nog arbeidsongeschikt. Een proces en eventuele schadevergoedingen kunnen nog jaren op zich laten wachten. Daarom wil minister van Justitie Vandeurzen (CD&V) bemiddelen om een voorschot uit te keren. Dat meldt VTM donderdagavond.
In 2004 vielen bij de ontploffing in Gellingen 24 doden en raakten 132 mensen gewond. De meesten hebben hun medische kosten terugbetaald gekregen. Maar op een schadevergoeding blijft het wachten tot er een uitspraak is van de rechtbank.

Veel slachtoffers zijn nog arbeidsonbekwaam. Er werd destijds een speciaal fonds opgericht voor de gedupeerden, maar dat is nu nagenoeg leeg. Sommigen mensen hebben al een deurwaarder over de vloer gekregen.

Vandeurzen wil nu samenwerken met de verzekeringssector en de betrokken maatschappijen om buitengerechtelijke initiatieven te organiseren die de dringende noden bij die slachtoffers kunnen lenigen.

Minister Vandeurzen wil een voorlopige schaderegeling naar Frans model. Na een ontploffing in een fabriek in Toulouse kregen heel wat slachtoffers meteen een vergoeding. Vandeurzen hoopt dat dat ook hier kan, nog voor de rechter een vonnis velt.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees