Martens herkozen als EVP-leider

Martens herkozen als EVP-leider

Foto: afp

ROME - Wilfried Martens is in Rome opnieuw tot voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) verkozen. De voormalige Belgische premier, die al vijftien jaar aan het hoofd van de partij staat, kan aan een nieuw mandaat van tweeëneenhalf jaar beginnen. Martens had geen tegenkandidaat en haalde meer dan 90 procent van de uitgebrachte stemmen.

Ook de tien nieuwe vicevoorzitters van de EVP werden verkozen. Onder hen de vroegere EU-Commissaris en Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier.

Het congres was blijkbaar tevreden met de prestaties van de EVP-top, want niet alleen Martens werd herbevestigd. Ook secretaris-generaal Antonio Lopez-Isturiz uit Spanje en de Duitse schatbewaarder Ingo Friederich (CSU) blijven op post. In het college van de vicevoorzitters zijn drie vertegenwoordigers van de nieuwe lidstaten opgenomen: Viktor Orban uit Hongarije, Jacek Saryusz-Wolski uit Polen en Alojz Peterle uit Slovenië.

In de partijleiding zit geen enkele vrouw en dat ontlokte boze reacties bij sommige EVP-vrouwen. De Duitse Doris Pack vroeg een statutenwijziging en Martens beloofde dat de partij er zich over zal bezinnen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees