NAVO-missie voor eind augustus in heel Afghanistan

CASTEAU - Voor het einde van de maand augustus zal de NAVO-troepenmacht in Afghanistan het hele land beslaan. Eerdere berichten zeiden dat de ontplooiing pas in november afgerond zou zijn. De operatie past in de vredesmissie in het land.
In augustus zal de ISAF-troepenmacht bestaan uit 25.000 militairen, nu zijn het er 8.400. Veel van de extra militairen zijn Amerikanen die in het oosten van Afghanistan zijn gestationeerd. Ze vormen er een onderdeel van de door de Verenigde Staten geleide coalitiemacht, die nu onder het commando van de NAVO zal komen te staan.

De NAVO-missie, die tot voor kort beperkt was tot de hoofdstad Kabul en de relatief rustige noordelijke en westelijke provincies, zal zich eind juli met negenduizend vooral Nederlandse, Britse en Canadese militairen uitbreiden tot de - gevaarlijkere - zuidelijke provincies.

Het overbrengen van de ISAF-missie naar het gebied in het oosten van Afghanistan bij de Pakistaanse grens kan daarna binnen een maand voltooid zijn. Voor die actie moeten geen troepen verplaatst worden: de Amerikaanse militairen die zich daar al bevinden krijgen alleen een ‘nieuw etiket’.

De VS hebben 16.000 militairen in Afghanistan, waarvan de grote meerderheid onderdeel uitmaakt van de coalitiemacht onder Amerikaans commando die in 2001 het land binnenviel om het Taliban-regime omver te werpen. Volgens de NAVO worden zes- tot tienduizend van de Amerikaanse militairen ingezet voor de ISAF-missie. De rest, voornamelijk commando’s, gaat door met de antiterreuroperatie.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees