Belgische roeiers starten jacht op olympisch ticket

Dit weekend beginnen de Belgische roeiers aan hun jacht op een olympisch ticket voor Peking 2008 in de eerste van drie wereldbekermanche roeien. In het Oostenrijkse Linz maken ze deel uit van een recordaantal deelnemers van 880 roeiers en roeisters uit 46 landen in 380 boten. Op het programma staan veertien olympische nummers en drie lichtgewichtraces die op het WK worden gevaren. De Belgen starten in drie of in vier wedstrijden.
Bondscoach Dirk Crois licht de Belgische selectie toe: "Die hangt af van de gezondheidstoestand van François Libois en Justin Gevaert. Zij kampten met lichte ongemakken en als een van beiden niet volledig fit geraakt, start de andere in de lichte skiff. Als François en Justin wel voluit kunnen gaan, worden ze een van de 33 tegenstanders van onze eerste lichte dubbeltwee, bemand door Wouter Van Der Fraenen en Kristof Dekeyser. Met deze twee dubbeltweeriemen hopen we straks één olympisch ticket voor Peking af te dwingen. Een loodzware opgave, want daarvoor moeten mijn roeiers op het WK de top acht halen en dat is in dit concurrentiële nummer geen sinecure".

In de open categorie haalden Tim Maeyens en de dubbeltwee Christophe Raes-Stijn Smulders wel de WK-finale, lees de top zes. Als ze deze prestatie straks fijntjes kunnen overdoen, wordt een deelname in Peking een feit. Als Dirk Crois de inschrijvingen in deze eerste WB-regatta analyseert, dan geeft de bondscoach graag toe dat ook die kwalificatienormen halen helemaal geen makkelijke opdracht wordt: "In skiff krijgt Tim Maeyens weerwerk van 40 skiffeurs, onder wie een herboren Duitser Marcel Hacker, de grote afwezige in de A-finale op het WK 2006. Verder wordt het uitkijken naar een aantal onbekende skiffeurs. In datzelfde nummer start de Gentenaar Bart Poelvoorde en die krijgt in Linz met dergelijk deelnemersveld wel een onvergetelijke vuurdoop".

In dubbeltwee komen 25 duo's het water op: "Drie Duitse boten die er een ongemeen harde selectierace zullen van maken, gewezen wereldkampioen Derek Porter in de Canadese dubbel, een Chinees duo en een Australische dubbel: de zes WK-finalisten krijgen een aantal tegenstanders erbij en die kunnen verrassend sterk uit de hoek komen. Het wordt voor Raes en Smulders niet alleen uitzoeken hoe ver hun vorm reikt, maar ook een kennisname met teams die hen de weg naar Peking knap lastig kunnen maken".

De bondscoach reist niet mee naar Linz: "Ik was enkele weken om medische redenen out en laat de fakkel nog even in handen van mijn assistent Frans Claes. Over drie weken trek ik wel mee naar Amsterdam, waar de tweede wereldbekerraces worden gevaren."
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.