'Groot-Brittannië zelf betrokken bij de moord op Litvinenko'

MOSKOU - De Rus Andrej Loegovoj zegt dat Britse inlichtingendiensten zelf betrokken zijn geweest bij de moord op oud-KGB’er Alexander Litvinenko, waarvan hij door Groot-Brittannië wordt verdacht.
Als de inlichtingendiensten de moord al niet zelf hebben gepleegd, dan gaven ze er opdracht toe of wisten ze ervan, zei Loegovoj donderdag op een persconferentie.

Hij zei ook dat de Britten hebben geprobeerd hem als informant te werven. Het zou de bedoeling zijn geweest dat hij compromitterende informatie over de Russische president Vladimir Poetin verzamelde.

Loegovoj suggereerde dat de Britten van Litvinenko af wilden, omdat hij mogelijk zou kunnen bewijzen dat de door Rusland gezochte zakenman Boris Berezovski op valse gronden politiek asiel heeft gekregen in Groot-Brittannië.

Litvinenko zou volgens Loegovoj wellicht hebben geprobeerd Berezovski, net als hij een fel tegenstander van Poetin, te chanteren. Volgens Loegovoj werkte zowel Litvinenko als Berezovski voor de M16, de Britse buitenlandse inlichtingendienst.

Loegovoj zei zijn beweringen met bewijzen te kunnen staven, maar de details alleen aan de Russische recherche te willen onthullen.

Groot-Brittannië heeft Rusland deze week gevraagd Loegovoj uit te leveren, omdat er voldoende bewijs zou zijn om hem te vervolgen voor de moord op Litvinenko, die vorig jaar in Londen werd vergiftigd met het radioactieve Polonium-210.

Litvinenko was een uitgesproken tegenstander van Poetin en week om die reden in 2000 uit naar Groot-Brittannië, waar hij politiek asiel kreeg. Hij was mede-auteur van een boek waarin wordt gezegd dat de Russische veiligheidsdienst FSB, waarvoor hij heeft gewerkt, achter een aantal in 1999 gepleegde aanslagen op flatgebouwen zat die volgens de regering het werk waren van Tsjetsjeense rebellen.

Loegovoj, ook een oud-KGB’er, en Litvinenko spraken elkaar op de dag dat laatstgenoemde ziek werd in een Londens hotel. Rusland zegt Loegovoj niet te zullen uitleveren, omdat de grondwet dat niet toestaat.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees