Verrassende wending in Leekens-soap

Verrassende wending in Leekens-soap
Georges Leekens vertrekt voor drie jaar naar Lokeren. Dat heeft de huidige trainer van AA Gent donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Torhout. "Ik kies voor de uitdaging", motiveerde hij die beslissing.
Gisteren klonk het evenwel nog dat hij bij Gent zou blijven. "De muizenissen in mijn hoofd hebben mij overhaald. Ik voelde dat mijn taak bij AA Gent bijna volbracht is."

Leekens bejubelde bij zijn mededeling AA Gent. Zijn grootste wens is de realisatie van het nieuwe stadion voor Gent: "AA Gent staat nu op de rails. De club moet behouden wat ze nu hebben en intussen het nieuwe stadion realiseren. Alleen zo kan ze nog groeien."

De 58-jarige Leekens heeft de voorzitter van AA Gent donderdagmorgen op de hoogte gebracht van zijn beslissing. Vanavond tekent hij zijn contract. Leekens heeft begrip voor de ontgoocheling bij het Gentse bestuur, de spelers en de supporters. De trainer wil alvast in een positieve sfeer vertrekken. Hij zal al zijn knowhow in Gent achterlaten.

Een voortdurende soap

Georges Leekens hield de voorbije dagen Moeskroen, Lokeren en zijn huidige club AA Gent in de ban. Aan Moeskroen en AA Gent had hij begin deze week zijn woord gegeven met het oog op het volgend seizoen. Bij Lokeren gooien ze de telefoon op de haak als het thema-Leekens ter sprake komt. 'We zijn bezig', klinkt het daar. Een reconstructie van de vreemde contractbesprekingen:

 • MIDDEN FEBRUARI

  AA Gent-voorzitter Ivan De Witte en Georges Leekens raken het mondeling eens over een contractverlenging tot 2011, met een optie voor twee extra jaren. 'Het is een licht verbeterd contract', klinkt het bij De Witte. 'We willen met Leekens aan een langetermijnproject werken. Alleen een aantrekkelijk voorstel uit het buitenland kan worden bekeken.'

  De advocaten van beide partijen zetten alles op papier. Verwacht wordt dat het contract binnen een week getekend is.

 • ZATERDAG 19 MEI

  Zo makkelijk blijkt het niet te gaan. Voor de laatste wedstrijd van het seizoen, Westerlo-Gent, heeft Leekens een gesprek met Jean-Pierre Detremmerie. De oud-voorzitter en oud-trainer van Moeskroen strijken de plooien glad. Detremmerie regelt een afspraak met huidig Moeskroen-voorzitter Philippe Dufermont.

  Leekens heeft ook een onderhoud met Willy Verhoost, sportief directeur van Lokeren.

 • ZONDAG 20 MEI

  Op het Gala van de Profvoetballer van het Jaar hebben Gent-manager Michel Louwagie en Willy Verhoost een gesprek. Of het contract van Leekens bij Gent nu eindelijk al getekend is? Dat blijkt niet het geval.

 • MAANDAG 21 MEI

  Philippe Dufermont heeft voor de eerste keer, maar absoluut niet voor de laatste keer, een gesprek met Leekens. De onderhandelingen met Excelsior Moeskroen zullen tien dagen duren.

 • MAANDAG 28 MEI

  Dufermont beweert mondeling rond te zijn met Leekens. 'De onderhandelingen waren niet makkelijk, de beslissing werd telkens uitgesteld. Rond 16 uur zijn we er uiteindelijk uitgeraakt. Ik heb onmiddellijk mijn medewerkers laten weten dat Georges onze nieuwe trainer was.'

  Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht reageert bijzonder verbaasd als hij met het bericht geconfronteerd wordt. Om 19.20 uur komt een eerste telex van het persagentschap Belga. 'Leekens naar Moeskroen'. Het bericht wordt om 21.19 uur al weer tegengesproken: 'Leekens ontkent overstap.'

 • DINSDAG 29 MEI

  Leekens heeft 's voormiddags nog een telefonisch gesprek met Lokeren. Om 14.10 uur komt hij aan op het secretariaat van AA Gent. Om 16.10 uur is de vergadering afgelopen. Louwagie: 'Natuurlijk gaan we door.'

  Om 21 uur belt Leekens Dufermont op en blaast hij de zaak bij Moeskroen af. Dufermont: 'Als we meer geld hadden geboden, was hij waarschijnlijk toch nog gekomen.'

 • WOENSDAG 30 MEI Moeskroen-voorzitter Dufermont geeft een persconferentie: 'De afspraak was dat hij hier en nu zijn contract zou tekenen, maar gisteren kreeg ik om 21 uur een telefoontje van Leekens. Hij had het over indirecte en morele druk.'

 • DONDERDAG 31 MEI

  OP een persconferentie maakt Leekens bekend dat hij voor 3 jaar naar Lokeren trekt.
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.