Streekwijzer

Pad en Pod

Pad en Pod

Foto: © Kurt Desplenter

Beste Wim,

Gij hebt dus op uw Google-scherm gezien dat mijn voordeur open stond. Welwelwel. Mijn kinderen hebben ook wel zo'n pad of pod, waarmee ge in de mensen hun slaapkamer kunt binnenkijken. Zelfs mijn kleinkinderen zitten hier te duwen en te schuiven op dat platte duivelstuig. Daar komt muziek uit, daar is 'tdag en nacht cinema, daar kunt ge oorlog mee voeren, bandieten uitschakelen. Ikzelf heb de boot gemist, ik besef heel goed dat ik analfabeet geworden ben. Ik ben in de middeleeuwen blijven hangen. Ze hebben mij verteld dat er ook fantastische muziek-componeer-programma's bestaan. Moest Bach in zijnen tijd zo iets gehad hebben... zou hij dan nog meer gecomponeerd hebben? Nog méér... onmogelijk!

Ach, ik zit hier te typen op mijn laptop, hiermee schrijf ik zelfs mijn liedjes, maar muziek schrijven, dat is 'met d'hand'. Met potlood schrijf ik razend snel de notenbalken vol. Dan kan ik gommen, corrigeren en ordenen. Met pen en inkt schrijf ik het dan in 'tnet. Geen pad of pod pakt mij dat plezier af. Muziek schrijven, dat is kalligraferen. Uw pen moet dansen op het papier, de inkt moet zingen.

Wat moeten de discipelen van Dom Idesbald in Koksijde verbijsterd geweest zijn toen men hen vertelde dat Gutenberg in Duitsland bijbels begon te drukken aan de lopende band. Ze zaten hier heel hun verplicht celibatair leven het woord Gods te kopiëren, lettertje per lettertje en in ene keer mochten ze de Heilige Schrift zomaar door een machien draaien. Hun wereld stortte in.

Dag Wim, zouden die gazettendrukkers ook al een computer hebben... ik peize van wel!

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio