Limburg wil aan spits staan van innovatie in zorgeconomie

Technologie ten dienste van zorgsector

Technologie ten dienste van zorgsector

Geert Houben, onderzoeker aan de UHasselt, toont het Novicept touchscreen. rgg Foto: © Ralph Gregoor

DIEPENBEEK - Artsen van het Jessa Ziekenhuis bestuderen een geavanceerde rijsimulator die kan worden gebruikt om de rijvaardigheid te onderzoeken bij ouderen na een beroerte. Het is een van de nieuwste ontwikkelingen in de zorgsector. Ander voorbeeld: via een aanraakscherm kunnen ouderen in serviceflats communiceren met hun arts. Limburg wil mee aan de spits staan van innovatie in de zorgeconomie.

LifeTechLimburg, de Limburgse koepelorganisatie voor biomedische en medische technologie, heeft gisteren dertien succesvolle zorgprojecten voorgesteld tijdens een symposium in de Universiteit Hasselt (UHasselt).

LifeTechLimburg onderzoekt naar manieren waarop technologische en innovatieve projecten ingepast kunnen worden in de zorgsector. 'Innovatie begint met een goed zorgidee dat vervolgens in een succesvolle toepassing kan worden omgezet', zegt professor Piet Stinissen, voorzitter van LifeTechLimburg binnen de UHasselt. 'Maar een nieuwe toepassing in de zorgsector wordt uiteraard niet in een klap internationaal succesvol. Hier gaat een lang traject aan vooraf met vele mogelijke valkuilen.'

'Op het symposium presenteren we interessante projecten uit onze regio om te illustreren hoe nieuwe technologie doeltreffend kan worden gebruikt in de thuiszorg, het ziekenhuis of het rusthuis. Uitwisseling van ervaringen en kennis kan andere projecten vooruithelpen en zal ook de innovatie- en ondernemingsdynamiek in onze regio versterken.'

Een van de projecten binnen LifeTechLimburg is het Novicept touchscreen systeem dat ontwikkeld werd door het Expertisecentrum Digitale Media (EDM). Met dit aanraakscherm kunnen ouderen in serviceflats of woonzorgcentra communiceren met hun arts, de verpleegkundige of hun kleinkinderen.

'Er bestaan wel kleine, innovatieve deeloplossingen voor thuiszorg of een verbeterde communicatie binnen woonzorgcentra, maar met Novicept bieden we een totaaloplossing', zegt Geert Houben, onderzoeker aan de UHasselt.

'Door de toenemende vergrijzing zijn we gaan zoeken naar oplossingen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Dankzij Novicept kunnen ouderen zeer eenvoudig bellen met familie, het weerbericht bekijken, maar ook vanop afstand medische controles laten uitvoeren.'

Het voorbije jaar werd het systeem al enkele keren getest in twee serviceflats in Hasselt (Numa) en Neerpelt (rusthuis Sint-Jozef). 'De bejaarden zijn in het begin vooral terughoudend omdat ze weinig of niets kennen van computers, maar nadien zijn ze enthousiast over de mogelijkheden.'

Rijsimulator

Een ander project is de geavanceerde rijsimulator van de UHasselt die kan gebruikt worden om de medische rijgeschiktheid en objectieve rijvaardigheid te onderzoeken bij oudere personen na een beroerte. Artsen en verpleegkundigen van het Jessa Ziekenhuis bestuderen hoe ze dit kunnen gebruiken.

'Op termijn moet deze aandacht voor innovatie leiden tot de verdere groei van de zorgeconomie, met nieuwe werkgelegenheid in onze provincie', besluit gedeputeerde van Economie Marc Vandeput (CD&V).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio