FC Herten Aas eert Frans Croes

FC Herten Aas eert Frans Croes

Frans Croes. if

MECHELEN - Kunstenaar, café-uitbater en volksfiguur Frans Croes overleed dit jaar op 74-jarige leeftijd. Een groep vrienden hield een eerbetoon.

De groep vrienden verenigde zich onder FC Herten Aas, de naam van Frans' bekende café in Mechelen waar in de jaren zeventig kunstenaars en muzikanten uren hebben gediscussieerd en gefilosofeerd.

De 'FC' voegden de vrienden er zelf toe en staat voor 'Frans Croes'. FC Herten Aas maakte gisteren een muzikale en poëtische optocht die startte aan de Haverwerf waar het legendarische café zich bevond. 'Het was een schitterende periode', zegt Sjarel Van den Bergh, voormalig stamgast van Herten Aas. 'Herten Aas was Frans Croes, Frans Croes was Herten Aas.'

'Frans was de aanleiding voor deze optocht, maar ons idee reikt verder dan dat', voegt Etienne Meylemans eraan toe. 'In zijn testament had hij gevraagd om een begrafenis in alle intimiteit. We hebben dat gerespecteerd, maar tegelijk moesten we ook vaststellen dat we de dynamiek van die tijd weer wilden oproepen. De parade is daar het resultaat van.'

In de optocht - door de groep een 'prettig gestoorde ludieke actie als vroeger' genoemd - trokken verschillende fanfares mee en op verschillende plekken in de stad werden door de leden van FC Herten Aas speechen gegeven. In totaal namen ongeveer tachtig sympathisanten deel aan de ludieke optocht.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio