Slechtvalken opnieuw live op televisie te volgen

Slechtvalken opnieuw live op televisie te volgen

Het publiek kan het leven in het nest rechtstreeks volgen.mmv Foto: © Matthias Vanheerentals

BRUSSEL - Een paar slechtvalken koos opnieuw een van de torens van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal om er hun kroost groot te brengen.

Sinds 11maart broedt het koppeltje vier eieren uit. Van 7april tot 7juni worden zij in de gaten gehouden via een 'valkenobservatiepost' aan de kathedraal. Die werd er geplaatst door ornithologen van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Het publiek kan op twee televisieschermen het lief en leed van de roofvogels volgen. 'Een systeem van camera's op het nest gericht, gecombineerd met zender-ontvangers, stuurt beelden van het nest door naar de schermen achter de ramen van de observatiepost', zegt Yannick Siebens van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Beeldkwaliteit

'Sinds vorig jaar werkt een van de camera's op afstandsbediening en kunnen we door in te zoomen, de kuikens in detail zien groeien. De camera geeft dit jaar nog een betere beeldkwaliteit.'

De ornithologen verwelkomen je ter plekke van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 18uur en dit van 7april tot 7juni.

De slechtvalk was in het begin van de jaren 1970 volledig uit België verdwenen. Een verbod op de gevaarlijkste pesticiden, een afdoende wetgeving en verscheidene beschermingsprogramma's in Europa hebben ervoor gezorgd dat het stilaan beter ging met de soort.

In 1994 zagen we weer slechtvalken in België en nu heeft de soort een echte comeback gemaakt. In België nestelen er ongeveer 85 paartjes slechtvalken, waarvan vier in Brussel.

Surf naar www.slechtvalken.be en observeer de dieren rechtstreeks dag en nacht.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio