Hogan Beernaert wil op zijn 54ste als eerste Belg alleen de magnetische Noordpool bereiken

43 dagen moederziel alleen op Noordpool

Opgepikt worden door een helikopter zou hem 20.000 euro kosten.if

KORTRIJK - Kortrijkzaan Hogan Beernaert(54) vertrekt op 26 februari richting Canada. 43dagen lang zal hij naar de magnetische Noordpool wandelen. Zonder bevoorrading en zonder reddingsplan. Daarna keert hij terug, en hij doet de hele trip alleen. Hij heeft niet genoeg geld om zich te laten oppikken.

Hogan Beernaert is niet aan zijn proefstuk toe. Maar wat hij nu wil verwezenlijken tart ook een beetje zijn verbeelding. De Kortrijkzaan wil als eerste Belg op ski's de magnetische Noordpool bereiken, helemaal alleen. Zonder bevoorrading. Niemand deed hem dat voor. Meer zelfs, door gebrek aan sponsoring moet hij heen én terug in totaal 720kilometer afleggen. Ook dat zou een primeur zijn voor poolexpedities, en zeker voor België.

Beernaert kreeg van Dixie Dansercoer zijn pulka, slede om bagage op te binden, mee. Zijn warme kledij en zijn voeding zijn gesponsord. Maar zoeken naar financiële middelen was niet evident. Erger nog was de administratieve rompslomp om de nodige vergunningen te krijgen. Die deed hem zelfs bijna afhaken.

De Kortrijkzaan is wellicht aan zijn laatste grote exploot toe gezien zijn leeftijd. Anderhalf jaar voorbereiding ging eraan vooraf. ‘Ik wou deze tocht eerder ondernemen, maar door de dood van mijn vader is die expeditie niet doorgegaan. En je begint daar niet zomaar opnieuw aan. Gelukkig kan ik terugvallen op mijn ervaring uit vorige expedities. Je kan niets aan het toeval overlaten. De temperatuur varieert van -35 tot -50 graden. Ik moet de tocht heen en terug doen omdat ik geen budget heb om me te laten oppikken. Toch ga ik ervoor', zegt hij.

Goed voorzien

‘Ik heb proviand mee voor maximaal 45dagen. Ik sleur 135kilogram noodzakelijke bagage mee, waaronder speciale voeding en medicatie', vertelt hij.

‘Op bepaalde momenten zal ik rekening moeten houden met een bewegend ijslandschap. Soms kan het ijs tot anderhalve meter opsteken. Ik moet ook oppassen voor ijsberen. Sommige mannetjes meten rechtop drie meter. Ik hoop niet in de problemen te raken als ik halfweg ben. Dan is er veel kans dat de hulp pas twee dagen later opdaagt', vervolgt Beernaert. ‘Een satelliettelefoon is mijn enige communicatiemiddel. Ik bel één keer per week naar het thuisfront om mijn batterijen te sparen. Zo kan mijn vrouw Silvie alles bijhouden op een site. De betoverende schoonheid van het landschap maakt gelukkig veel goed. Ik ben veel mensen ontzettend dankbaar dat ik dit kan doen.'

Beernaert vertrekt op 26februari naar Resolute Bay, het meest noordelijke punt van Canada. Zijn pulka is sinds vorige week vrijdag ter plaatse. Na een paar dagen acclimatisatie start hij zijn tocht op 1 maart. Bij zijn vorige expeditie was hij een week vermist omdat zijn satelliettelefoon uitviel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio