Monniken verstoren Chinees pr-scenario

De journalisten die door China waren geselecteerd om Lhasa te bezoeken, werden aangeklampt door jonge monniken die hun visie op de recente gebeurtenissen wilden geven.

De 26 journalisten waren uitgekozen, de Chinese video over de rellen in Lhasa lag klaar in het hotel en de journalisten zouden geen reden hebben om zonder begeleiding op stap te gaan. Dat was het scenario dat de Chinese autoriteiten hadden gepland voor het bezoek van de journalisten aan Tibet.

Geoff Dyer van de Financial Times was een van de uitverkorenen. Op de website van de krant vertelt hij hoe enkele journalisten de eerste avond de stad wilden ingaan. Na een moeizaam overleg mochten ze van de Chinese begeleiders zo'n twee uur Lhasa verkennen. 'Ik had niet het gevoel dat we gevolgd werden. We mochten vrij rondlopen in het Tibetaanse deel van de stad', zegt Dyer. In de Financial Times schrijft hij dat er maar enkele Tibetanen vrijuit wilden praten over de protesten die sinds 14maart in Lhasa zijn losgebarsten. In de Tibetaanse wijk waar hij liep, heerste een repressieve sfeer. 'Overal patrouilleerden soldaten die voorbijgangers naar hun papieren vroegen.'

Het pr-plan van de Chinese begeleiders liep in het honderd toen ze de volgende dag de Jokhangtempel bezochten. De tempel is een van de heiligste plaatsen voor de Tibetaanse monniken en werd tijdens de onrust volledig afgegrendeld door de Chinese veiligheidsdiensten. Toen een monnik van wie gezegd werd dat hij instond voor de administratie van de tempel, vertelde dat de rust in de tempels was teruggekeerd, kwamen twintig jonge monniken tevoorschijn om hun onvrede te uiten. 'Tibet is niet vrij!' schreeuwde een jonge monnik.

De monniken vertelden aan de journalisten dat de dalai lama niets te maken had met de opstanden in Tibet, in tegenstelling tot wat de Chinese regering beweert. Ze waarschuwden de perslui dat de overheid monniken naar de tempel had gebracht om met hen te praten. 'Het zijn geen echte gelovigen, het zijn partijleden', beweerden de monniken.

De Financial Times beschrijft hoe de groep monniken werd omsingeld door veiligheidsagenten. Die maakten het de journalisten moeilijk om nog verder met de monniken te spreken. 'We weten dat we gearresteerd zullen worden, maar we blijven vechten', riep een monnik nog.

China had de journalisten uitgenodigd omdat het vond dat de westerse media erg eenzijdig over de opstand in Lhasa hadden bericht. (ch)Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees