Op 1 april is nieuw centrum in Leipzig bedrijfsklaar

DHL maakt zich klaar voor verhuis

DHL maakt zich klaar voor verhuis
De beslissing viel in oktober 2004, vannacht worden de plannen realiteit:DHL verhuist zijn Europese sorteercentrum van Zaventem naar Leipzig. Tot die verhuizing werd beslist nadat de koeriergroep het met de regeringen niet eens werd over zijn groeiplannen.Het blijft een moeilijke oefening om 's nachts te vliegen in een dichtbevolkt gebied als de omgeving van Zaventem. Dat heeft het Duitse bedrijf DHL ondervonden. Omdat het bedrijf niet kon of mocht groeien, zoals het wenste, verlaat het grotendeels de Brusselse luchthaven. Wat overblijft is een regionaal knooppunt.

Op 1 april is de nieuwe stek van DHL in Leipzig helemaal operationeel. Tweederde van de activiteiten gaan naar Duitsland. Op Zaventem blijft een regionale hub voor België, Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk. Van de zestig nachtvluchten blijven er twintig over.

Tot de verhuizing werd in oktober 2004 beslist toen de verschillende regeringen in dit land niet tot een vergelijk konden komen over de groeiplannen van DHL. Het koerierbedrijf stelde duizenden extra banen in het vooruitzicht maar had daar 34.000 nachtvluchten per jaar voor nodig, een verdubbeling.

DHL betreurt luidens woordvoerder Xavier de Buck nog steeds dat het zijn plannen niet in Zaventem - 'een fantastische locatie in West-Europa' - kon realiseren.

'Maar als we zien dat nu ook onze afgeslankte activiteiten ter discussie gesteld worden, vragen wij ons af of de beleidsmenen in dit land wel beseffen dat nachtvluchten nodig zijn. België wil zich positioneren als logistiek centrum maar men onderschat het belang van een express-koerierdienst daarin. Belgische bedrijven hebben onze activiteiten nodig.'

In een voorstel om uit het probleem van de geluidshinder te geraken had Yves Leterme, minister van Mobiliteit in de interimregering, voorgesteld om tussen middernacht en vier uur geen vliegtuigen te laten opstijgen. Het plan werd prompt voor bijsturing naar een werkgroep verhuisd. Letermes opvolger, staatssecretaris Etienne Schouppe, zal de knoop moeten doorhakken.

De verhuizing van DHL heeft ook een belangrijke impact op het personeel. Dankzij de gunstige vertrekregelingen verlieten al bijna 580 werknemers vrijwillig het bedrijf. 'De vergoedingen die onderhandeld werden komen in de buurt van wat de werknemers van Volkswagen gekregen hebben', zegt Lode Verschingel van de christelijke vakbond ACV. Maar daarnaast zullen nog eens bijna 380 werknemers het bedrijf verplicht moeten verlaten. Van de 2.500 werknemers van vandaag zullen er maandag nog maar een goede 1.500 werken voor de Duitse koerier.Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees