Staatsveiligheid wist van fuif neonazi's

KORTRIJK - De neonazi's die wilden feesten in Kuurne, waren de Staatsveiligheid te snel af. Op zijn beurt was burgemeester Carl Vereecke (Open Vld) de neonazi's te snel af.

De Staatsveiligheid wist zaterdag van de bijeenkomst van Blood and Honour in ons land. Alleen, ze wist niet waar het evenement zou plaatsvinden. De locatie werd pas op het laatste moment op het internet bekendgemaakt. Ondanks de alertheid van de politie, konden niet voldoende manschappen verzameld worden voor een interventie, eens de locatie duidelijk was.

‘Althans niet op het moment dat de burgemeester van Kuurne naar die kerels wou toestappen', zegt commissaris Frank Maes van de politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede). ‘Die mannen spreken elders af om dan naar de plaats van samenkomst te gaan. Er waren twee mogelijkheden. De eerste was te wachten tot er voldoende manschappen present waren om de zaal te ontzetten. De andere mogelijkheid was onmiddellijk op te treden. De burgemeester heeft dat lef gehad.'

Schade in zaal

Voor cafébaas Luc Rosseel was het geen leuke dag. ‘In de zaal hingen hakenkruisen en nazispreuken. Ze plakten ook de ramen af', vertelt Luc Rosseel. ‘Er waren Zweden gemeld, Engelsen en dies meer. Toen ik vernam wat sommige van die gasten hadden uitgespookt, was ik blij dat ze weg waren. In de zaal is schade aangericht maar ik zal er de spons over vegen. Zo is het podium beschadigd door versterkers van tweehonderd kilo zomaar te verslepen. Ik had echt geen argwaan toen ze met het benefiet kwamen aandraven. En een dergelijke activiteit ga je toch niet aangeven als verdacht. Ik weet nu wel beter.'

Geen lokaal in Oudenburg

De waarnemend burgemeester van Oudenburg laat trouwens weten dat de fuivende neonazi's geen lokaal hebben in zijn gemeente. Het feest zou in een naburige gemeente hebben plaatsgevonden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio