Scholen nu ook op donderdag welkom in museum

Unieke commandobunker Kemmelberg extra dag open

De burelen zijn in hun oorspronkelijke staat te bezoeken. pli Foto: © Piet Lesage

HEUVELLAND - De commandobunker Kemmelberg is voortaan een extra dag open. Dat heeft aftredend minister van Defensie Pieter De Crem beslist. VVV Heuvelland reageert enthousiast, want nu kan het een dagarrangement uitwerken voor jongeren dat de link legt tussen de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Geen enkele andere gemeente heeft overblijfselen van deze drie periodes uit de geschiedenis.

De commandobunker, die gebouwd werd in de jaren vijftig van vorige eeuw in volle Koude Oorlog-periode, is een heel complex van gangen en zalen onder de Kemmelberg. Het hoofdkwartier van het Belgische leger kon er zich terugtrekken bij een dreiging vanuit het Oostblok.

Jarenlang bleef er rond deze immense bunkerconstructie veel geheimzinnigheid hangen, tot Defensie besliste om er een museum van te maken en de bunker open te stellen voor bezoekers. Alles is er nog intact aanwezig zoals het er destijds geïnstalleerd werd, in een tijdperk toen er van computers, gsm's, internet en allerlei elektronica nog geen sprake was.

Tot nu toe was de bunker alleen te bezoeken op dinsdag en zaterdag. Dat maakte het voor schoolbezoeken erg moeilijk.

Minister De Crem: ‘We hebben de cijfers van de eerste twaalf maanden opening geanalyseerd en daaruit blijkt dat het sterk aangeraden is om de bunker een extra dag open te stellen voor scholen. Daarom heb ik, in overleg met de Defensiestaf, beslist dat de bunker ook op donderdag geopend wordt in de schoolperiode.'

Link tussen oorlogen

VVV Heuvelland, die al langer vragende partij is voor een extra openingsdag, is tevreden met deze beslissing. De VVV wil nu tegen begin 2012 een nieuw dagarrangement voor scholen presenteren, dat de link maakt tussen de Eerste Wereldoorlog (met tal van relicten zoals de Duitse site Bayernwald, de Pool of Peace en de bunkers aan de Lettenberg), de Tweede Wereldoorlog (met de bunkers van de Maginot Linie in de flank van de Zwarteberg) en de Koude Oorlog (de commandobunker).

Heuvelland is in die zin uniek: geen enkele andere gemeente in ons land heeft overblijfselen van deze drie periodes uit de geschiedenis. Deze periodes maken deel uit van het leerprogramma van de derde graad van het middelbaar onderwijs. Daarom wordt dit dagarrangement nu voor deze groep uitgewerkt. Zo kunnen jongeren zich bewust worden van de verbanden tussen gebeurtenissen uit de geschiedenis.

VVV Heuvelland hoopt begin 2012 uit te pakken met het nieuwe dagarrangement voor scholen. Info via 057-45.04.55 of toerisme@heuvelland.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio