Bioloog Kristijn Swinnen filmt otter als bij toeval

Otter weer opgedoken in Broek de Naeyer

De otter is na twintig jaar weer in Vlaanderen. Foto: Hugo Willocx Natuurpunt

WILLEBROEK - De otter was sinds de jaren tachtig niet meer gezien in Vlaanderen, maar op 3 april spotte doctoraatsstudent Kristijn Swinnen met zijn camera een otter in het Broek de Naeyer in Willebroek.

Wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat de waterkwaliteit in Vlaanderen gestaag verbetert. Nu is daar ook een onomstotelijk bewijs van geleverd: de otter is terug. ‘Tot het eind van de jaren tachtig werd de otter nog af en toe gezien in Vlaanderen, maar nadien niet meer', vertelt Kristijn Swinnen (24), bioloog en doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen.

De jonge wetenschapper plaatste overal in Vlaanderen speciale camera's voor zijn onderzoek naar de beverpopulatie in Vlaanderen. ‘Dat er voor de camera in het provinciaal natuurdomein Broek de Naeyer, vlakbij de Rupel in Klein-Willebroek een otter in beeld opdook, was onverwacht', geeft Swinnen toe. De otter loopt maar een viertal seconden in beeld van de camera. Sinds begin april is de otter niet meer gefilmd door de camera, die nog altijd op dezelfde locatie staat. Maar de waarneming is wetenschappelijk van grote waarde.

‘In Wallonië konden camera's in twee jaar tijd geen otters registreren maar in het moerasgebied bij de Rupel werd begin maart dus wel een otter gespot. Of het roofdier op doortocht was of nog in het natuurgebied verblijft, is moeilijk te achterhalen. Otters laten amper sporen na en kunnen lang onopgemerkt blijven. Otters zijn vooral 's nachts actief en bestrijken een territorium van wel twintig kilometer oeverlengte. Bij een recente zoektocht in het gebied werd ook maar één mogelijk spoor aangetroffen.'

De zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt concludeerde in 2010 nog dat de otter in Vlaanderen uitgestorven was. De werkgroep loofde 500 euro uit voor de actie Wanted Alive: een otter. Toen werd (nog) geen otter gezien. Wellicht zwom deze otter via de Rupel tot in Klein-Willebroek.

De putten in het provinciaal natuurdomein waar de otter is gespot, zijn ontstaan door het ontginnen van turf. Nadien werd het gebied een open riool en een stort van industriële afvalstoffen. Maar de voorbije 15 jaar kreeg de natuur er weer alle kans zich te herstellen. Het resultaat is een mozaïek van diverse biotopen met een rijke flora en fauna. Naast de otter vinden ook heel wat zeldzame vogels er een broedplaats. ‘De laatste otter werd in het Broek de Naeyer afgeschoten in 1955', vertelt Eduard Muysoms, dijkgraaf van de Polder van Willebroek.

Otters hebben een lange kegelvormige staart, wegen 5 tot 12 kilogram en worden tot 90 centimeter groot. Zowel het Antwerpse provinciebestuur, de Universiteit Antwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek als Natuurpunt zijn alvast in de wolken.
 

Copyright: Kristijn Swinnen. Universiteit Antwerpen

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio