Twee vrouwen belanden in ziekenhuis na val en vechtpartij

Dood paard zet domper op processie

Foto: © Fernand Goyens

TIENEN - Tijdens de paasmaandagprocessie in Hakendover viel een paard dood tijdens de galop in het veld. Dat zette even een domper op de feestvreugde in het dorp. Er waren naar schatting 25.000 bezoekers. Een record, volgens de organisatoren.

Hakendover beleefde gisteren een fantastische dag. Mooi weer, veel volk, kermis, op volle toeren draaiende gelegenheidscafés en de paardenprocessie. Traditioneel trok die processie van de kerk naar de Tiense Berg. Dat alles ter ere van de goddelijke zaligmaker, die in Hakendover vereerd wordt.

Zeker vierhonderd paarden van landelijke ruiverijverenigingen uit de buurt boden zich aan voor een wijding door de Hasseltse bisschop Hoogmartens. Een 250-tal daarvan reed de traditonele drie rondjes galop op het parcours over een akker en door een perceel wintertarwe. Dat liep slecht af voor Hilde Huybrechts (55) uit Willebringen. Haar paard struikelde en viel. Zij kwam onder het paard terecht en liep verwondingen op. Gelukkig geen levensbedreigende, zoals later bleek tijdens onderzoeken in de spoedafdeling van het Heilig-Hartziekenhuis in Tienen. De ervaren amazone houdt er een hersenschudding en een gebroken ruggenwervel aan over. Naar verluidt had het paard een hartaderbreuk opgelopen. Het gebeuren zette uiteraard een domper op de feestvreugde.

De galop ging gepaard met enorm veel stof, gezien de droge akker, die eigendom is van de kerkfabriek. ‘Nooit hebben we zoveel volk gehad', zei Bart Adriaenssens van het processiecomité. ‘Jammer van dat ongeval. Het is de eerste keer dat zich zo iets ernstigs voordoet tijdens de processie.' Daarin werden de twaalf taferelen van het houten kerkretabel, met voorstelling van de miraculeuze bouw van de kerk, uitgebeeld door figuranten. Drie maagden kregen in de zevende eeuw aanwijzingen van de goddelijke zaligmaker voor de bouw van de kerk. De drie maagden openden traditoneel de processie te paard.

‘Elk jaar brengen we wat vernieuwing', zegt Ardriaenssens. ‘Dit jaar ging een groot deel van ons budget naar aankoop van nieuwe kledij voor enkelen van onze 155 dorpsfiguranten. Neem maar aan dat elke figurant 150 euro kost. Onze inkomsten komen van sponsors en we krijgen wat subsidies van het Tiense stadsbestuur. Ik schat het aantal bezoekers op 25.000, waar er volgens schatting vorig jaar geen 20.000 waren. We danken dat succes aan het goede weer.'

Velen maakten inderdaad van Hakendover een dagje uit. Niet alleen voor de devotie, maar ook voor het spektakel van de paardengalop, de folkore, nostalgie en traditie. Ook de Nederlanders waren weer talrijk op post. Broederschappen uit Breda en Tilburg komen op bedevaart. Zij vereren de goddelijke zaligmaker, wat in hun land niet voorkomt.

Gelukkig voor de processie raakte de Putstraat hersteld van putten. Paarden lieten wel sporen na in het pas gelegde asfalt, dat niet droog geraakte door het warme weer. Hier en daar was er ook vandalisme. Onvoorzichtigen staken een kampvuur aan vlakbij een bosje met veel droog hout. De eigenaar jaagde ze weg. Dieven gingen aan de haal met sierstruiken en processie-emblemen. Bij een vechtpartij tussen twee vrouwen in een gelegenheidscafé liep een van hen verwondingen op. Voor haar eindigde het feest in het ziekenhuis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio