Britse inval bij dierenbevrijder in Gent

GENT - Britse en Belgische speurders deden gisteren een huiszoeking bij een Gentse dierenrechtenactivist. Ze zochten er informatie voor een Brits onderzoek naar dierenextremisten, die verdacht worden van onder meer inbraak en afpersing.

De Britse politie zette gistermorgen zowat 700 mensen in voor een grootschalige operatie tegen dierenrechtenactivisten. In Groot-Brittannië zelf werden dertig mensen opgepakt. Ook in Nederland en België waren er huiszoekingen.

In België vielen speurders gisteren binnen bij Benoit V. uit Gent, een man die gekend staat als dierenrechtenactivist. In opdracht van het Britse gerecht moesten de speurders er op zoek naar informatie over gewelddadige acties. Een gemengd team van Belgische en Britse onderzoekers doorzocht zijn huis, maar het is niet duidelijk of er ook iets gevonden werd.

Benoit V. werd in elk geval niet aangehouden. In gerechtelijke kringen is te horen dat de man absoluut niet bekend staat als gewelddadig of gevaarlijk. Hij zou vooral een gedreven voorvechter van dierenrechten zijn.

De Britse politieactie richtte zich tegen actievoerders die zich verenigd hebben onder de naam SHAC, Stop Huntingdon Animal Cruelty. De groep streeft naar de sluiting van het laboratorium Huntingdon Life Sciences (HLS) in Groot-Brittannië, omdat daar volgens de actievoerders dagelijks 500dieren sterven tijdens proeven in opdracht van de farmaceutische en chemische sector, onder meer voor de ontwikkeling van de cosmetica.

De actiegroep SHAC keert zich niet rechtstreeks tegen het lab, maar probeert druk uit te oefenen op de leveranciers, klanten en aandeelhouders in de hoop dat die hun banden met het lab zouden verbreken. Er zijn geregeld acties voor de poorten van zulke bedrijven. De strijd wordt ook via het internet gevoerd. Op internetsites maken ze telefoonnummers, adressen en e-mailadressen bekend met de vraag aan medestanders om massaal te mailen of te bellen. In Nederland werd onder meer verzekeraar Marsh als een hoofddoelwit aangeduid, omdat HLS niet meer voort zou kunnen als de verzekeraar het lab laat vallen.

De campagne startte al in 1999 en de actievoerders beroepen zich op verschillende overwinningen. Onder meer de Royal Bank of Scotland zou de samenwerking met Huntingdon hebben stopgezet.

Auto's beschadigd

De acties waaiden de jongste jaren ook over naar het Europese vasteland. In Nederland keerden actievoerders zich begin maart tegen enkele topmannen van het beursbedrijf Euronext. Er werden aanslagen gepleegd tegen hun privéwoningen en hun auto's werden beschadigd.

De grote inval van de politie kwam er volgens de Britse commissaris Adrian Leppard omdat 'extremistische dierenrechtenactivisten de voorbije jaren continu een intimiderende campagne hebben gevoerd tegen het dierenonderzoek'. Adrian Leppard: 'Ze wilden hun doel bereiken door angst te creëren. Hoewel de grote meerderheid van de voorvechters van dierenrechten binnen de wettelijke grenzen blijft, is er een kleine minderheid die kiest voor onwettelijke methodes.'

De slachtoffers van die extremisten zijn volgens Leppard niet alleen bedrijven of universiteiten, maar ook privépersonen die thuis lastiggevallen worden. (sdb)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees