Grootscheepse alcoholcontroles in nieuw schooljaar

LEUVEN / DIEST / AARSCHOT / TIENEN - Alle politiediensten in de provincie verhogen in september, met het begin van het nieuwe schooljaar, het aantal alcoholcontroles gevoelig.

Automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en bestuurders van autobussen zijn gewaarschuwd. In september, met de start van het nieuwe schooljaar, organiseren alle politiediensten in de provincie uitgebreide controles op het rijden onder invloed. De acties zijn een onderdeel van het provinciaal actieplan tegen dronkenschap achter het stuur. Met dit plan willen de overheid en de politie het aantal verkeersongevallen als gevolg van rijden onder invloed doen dalen.

‘Tijdens de controles van zwaar vervoer, bussen en autocars in onze provincie tussen 2000 en 2008 werden 665 chauffeurs gecontroleerd. Van hen reden twee personen onder invloed', zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ‘Het is belangrijk dat we blijven controleren omdat alcohol een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid. Bovendien hebben chauffeurs die rijden onder invloed een geringer dieptezicht, schatten afstanden verkeerd in en reageren trager. Ze nemen ook grotere risico's.' Tijdens alcoholcontroles in april van dit jaar controleerde de politie 1.344 chauffeurs. Welgerteld 61 automobilisten hadden te diep in het glas gekeken, Twaalf chauffeurs mochten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio