Inwoners verzamelen ruim 1.500 handtekeningen tegen bouwplannen

Bouwproject bedreigt volkstuintjes Elsene

Bouwproject bedreigt volkstuintjes Elsene

Tuinders Christian Schlosser (62), Nadia El Ghrich en kattenverzorgster Agnes Cooper (74) verzetten zich tegen het verdwijnen van hun tuintjes.dbb Foto: © Bart Biesemans

ELSENE - De gemeente Elsene heeft de procedure in gang gezet om een woonblok te bouwen in de Louis Ernottestraat. Dat is tegen de zin veel bewoners, want die hebben daar al jaren volkstuintjes. 'De gemeente laat geld voorgaan op groen', klinkt het protest.

Op een perceel tussen de Louis Ernottestraat en de Bosvoordsesteenweg liggen een veertigtal moestuinen en een recent aangelegde collectieve stadstuin. De grond is eigendom van de gemeente Elsene en die is onlangs een openbaar onderzoek gestart om er een woonblok te plaatsen. Daarbij zou de grond verkocht worden ofwel bebouwd worden in een publiekprivate samenwerking.

De gebruikers van de volkstuintjes, zo'n tachtig buurtbewoners, zijn hevig gekant tegen de plannen en verzamelden in enkele weken tijd 1.500 handtekeningen om hun protest kracht bij te zetten. De petitie werd woensdag overhandigd aan het gemeentebestuur.

Stadstuin

'We gaan ons dus niet zomaar laten wegjagen', vertelt Nadia El Ghrich, die twee maanden geleden nog de collectieve stadstuin aanlegde. 'Aan die tuin werken uitsluitend buurtbewoners mee en die steken daar hart en ziel in. We kregen zelfs geld van de Koning Boudewijnstichting, omdat die het zo'n goed initiatief vindt. En dan zouden we van de gemeente moeten vertrekken, terwijl ze elders geld investeert in andere duurzame projecten. Ik vind het hypocriet.'

Agnes Cooper (74) komt al langer in de tuintjes. Zij verzorgt er al jaren wilde katten. 'Het is een fantastische plek, waar je nog bomen en insecten kan ontdekken. Dat de gemeente ons hier wil wegkrijgen, is voor mij onbegrijpelijk. Er zijn zo veel leegstaande gebouwen die ze zou kunnen renoveren. Maar dat brengt minder op natuurlijk.'

De tuinders zijn het erover eens dat ze opgeofferd worden om de gemeentekas te spijzen. 'Het geld gaat voor op de sociale en economische rol van de tuintjes', klinkt het.

Woonzone

Volgens schepen van Stedenbouw Nathalie Gilson (MR) ligt de schuld bij het gewest. 'Het gebied staat nu eenmaal ingekleurd als woonzone in het bijzonder bestemmingsplan van het gewest. Vroeg of laat zullen er dus woningen komen', argumenteert ze.

Aan de overkant van de Bosvoordsesteenweg zijn de gevolgen al zichtbaar. Daar is een groot woonblok verrezen op de plek waar twee jaar geleden nog een grotere moestuin was. Gilson legt de petitie binnenkort voor aan het Elsense gemeentebestuur. Op 29juni wordt het dossier besproken in een overlegcommissie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio