commentaar

Te laat

De zachte winter had de kersverse staatssecretaris voor Asiel en Migratie nog even respijt gegund, maar het mocht niet baten. Ook na twee maanden in functie bleek Maggie De Block (Open VLD) niet klaar voor de eerste winterprik. Het was nochtans zowat de allereerste vraag die haar na de eedaflegging gesteld werd: hoe plande ze het bekende tekort aan opvangplaatsen op te vangen als de winter echt toesloeg? Toen had ze nog even studietijd nodig. Twee maanden later bleek die nog altijd bezig. Met alle gevolgen van dien.

In het parlement laaide meteen de discussie weer op over de fundamentele hervorming van de asielprocedure. De behandeling moet korter, de eventuele terugwijzing kordater. Dat klopt. Het moet er op langere termijn voor zorgen dat er minder asielzoekers zijn en dat dit jaarlijks weerkerende winterdrama verdwijnt. Maar het was gisteren tegelijk een onzinnige discussie.

De Block kon de asielprocedure niet op twee maanden hervormd hebben, het debat ging dus al snel over wie er voor haar in de fout was gegaan. Maar gisteren was niet die analyse, maar het acute probleem aan de orde: mannen, vrouwen en zelfs kinderen die bij 15 graden onder nul op straat slapen. Dat is geen moment om nog eens het grote gelijk te belijden, dat is een moment voor actie. De parlementsleden waren nog altijd aan het debatteren toen de zon al lang onder was en het nog altijd niet duidelijk was of er voor de daklozen een oplossing zou komen.

Het gaat niet op om Maggie De Block met alle zonden Israëls te beladen. Ze heeft nog niet veel tijd gehad, ze heeft een puinhoop geërfd. En het zal uiteindelijk van de hele regering afhangen of de ideologische tegenstellingen overbrugd worden en er weer een begin kan worden gemaakt met een coherent en consequent asielbeleid.

Dat is allemaal waar. Maar dit ene probleem had ze wel moeten zien aankomen, het presenteert zich immers op zeer voorspelbare wijze al voor het derde jaar op rij. Dit ene probleem is er niet een van ingewikkelde procedures, maar van logistiek. De oplossing zit niet in wetten en debatten, maar is er een van bedden, dekens en koppen soep. Dat is niet onoplosbaar of gruwelijk complex.

Dat er pas op de derde vriesdag enig gevoel van urgentie leek te ontstaan, is rijkelijk te laat. Zeggen dat het onaanvaardbaar is dat mensen op straat slapen bij dit weer, is niet genoeg. Je stapt in een regering om er ook effectief iets aan te doen. De Block was daar niet klaar voor. En daar zijn weinig excuses voor te bedenken.

Hoofdredacteur politiek

Corrigeer