commentaar

Anthonieke is een toffe jongen

Anthonieke is een toffe jongen

Anthony Vanden Borre Foto: Photonews

Anthony Vanden Borre staat nog altijd aan de kant in Genk. 'Pas als er een signaal komt van zijn kant, is er weer sprake van dat hij opnieuw bij de groep kan komen', is te horen in de Cristal Arena. De vraag is wat Genk gaat doen als dat signaal er níet komt.

Bij de huidige situatie rond 'VDB' zijn er alleen maar verliezers. In de eerste plaats Vanden Borre zelf, wiens imago van 'onhandelbare jongen' nogmaals wordt bevestigd. Maar ook Genk schiet zich in de voet. Het is een speler kwijt en het ziet er op dit moment niet naar uit dat de brokken met trainer Mario Been snel worden gelijmd. Daarvoor is er al te veel gezegd, te veel gebeurd.

Mensen die in het verleden met Vanden Borre hebben samengewerkt, bevestigen dat Anthonieke 'een toffe jongen is' maar ook 'een handleiding nodig heeft'. Met leeftijd heeft het al lang niks meer te maken. Vanden Borre wordt eind dit jaar vijfentwintig en is een van de meer ervaren spelers in de kern van Genk. Of hij nu zestien, vijfentwintig of vierendertig is, altijd zal Vanden Borre een persoonlijke aanpak nodig hebben.

Al zijn talent ten spijt heeft Vanden Borre te kampen met een laag zelfbeeld. Het straatjoch uit Brussel heeft voortdurend nood aan positieve bevestiging. Hem wegsturen uit de kern heeft alleen een negatief effect.

De enige trainer die tot dusver succesvol met VDB wist te werken is Frank Vercauteren, niet toevallig zelf een Brusselse ket én coach van Vanden Borre toen die ontbolsterde bij de beloften van Anderlecht. Met de juiste begeleiding is Vanden Borre tot de allergrootste dingen in staan. Techniek, snelheid, kracht -hij heeft het allemaal.

De problemen ontstaan als je hem confronteert met zijn minder fraaie eigenschappen. Dan kruipt hij in zijn hoekje en denkt hij weer dat iedereen tegen hem is. Dat hij een nietsnut is die onhandelbaar is voor het moderne profvoetbal. Gevolg: hij gaat er zich ook naar gedragen en creëert finaal de werkelijkheid die anderen hebben voorspeld.

Het probleem voor Mario Been en andere coaches is dat ze moeten rekening houden met de kleedkamer. Vanden Borre kan zich niet boven de groep zetten en moet dus 'zelf een signaal geven'.

Jammer genoeg voor het eergevoel van Been zal hij in het geval-Vanden Borre zelf het signaal moeten geven. Anders riskeert hij een van de meest getalenteerde spelers uit zijn selectie voor altijd te verliezen.

redacteur voetbal

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.