Stadsbestuur belooft 3.000 nieuwe jobs

Winkelcentrum Heizel groter dan Wijnegem

Winkelcentrum Heizel groter dan Wijnegem

Een simulatie van wat Neo kan worden: een groot shoppingcenter en woningen en kantoren rond het Koning Boudewijnstadion, waarvan nog steeds niet geweten is of het zal verdwijnen. neo

BRUSSEL - Het winkelcentrum dat op de Heizelvlakte gepland is, wordt tot 72.000 vierkante meter groot. Dat is zo groot als het Wijnegem Shopping Center, vandaag het grootste van het land. Er komt ook 50.000 vierkante meter woonoppervlakte.

De Brusselse gemeenteraad heeft maandagavond het licht op groen gezet voor twee openbare aanbestedingen voor het nieuwe Heizelplateau. Ecolo steunt de meerderheid, die bestaat uit PS, SP.A, CDH, CD&V en Groen. De oppositiepartijen Open VLD, MR, FDF en Vlaams Belang stemden tegen.

Stadion: afbreken?

Burgemeester Freddy Thielemans(PS) maakte bekend dat die eerste aanbesteding een winkelcentrum bevat dat tot 72.000 vierkante meter groot kan worden. Dat is meer dan het shoppingcenter in Wijnegem (70.000m2), maar minder dan het geplande Uplace in Machelen (190.000m2). Verder is er 50.000m2 aan woningen en 20.000m2 aan kantoren gepland rond het Koning Boudewijnstadion, waarvan nog steeds niet geweten is of het zal verdwijnen.

De tweede aanbesteding omvat een congrescentrum met 5.000 plaatsen en een luxehotel, die samen ontwikkeld zullen worden met ondergrondse parkeerruimten, horecagelegenheden en recreatie. Bouwpromotoren kunnen zich binnenkort kandidaat kunnen stellen voor een van de twee bundels binnen het masterplan voor de nieuwe Heizel.

Volgens het stadsbestuur zal de ontwikkeling van Neo 3.000 jobs creëren op de Heizel.

Voor bestaande recreatie op de vlakte ziet het er intussen steeds slechter uit. Mini-Europa en Océade moeten de terreinen die ze huren van de stad tegen 31december 2012 'in hun oorspronkelijke staat herstellen', zo slaat in de plannen.

Kinepolis voor rechter

En cinemacomplex Kinepolis is voor de rechtbank gedaagd door de nv Excs, die voor de stad Brussel het NEO-project beheert. Excs wil het huurcontract dat tot 2025 loopt vroeger beëindigen. Burgemeester Thielemans belooft meer details zodra de overheidsopdrachten in het Publicatieblad van de Europese Unie worden gepubliceerd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio